facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

U Poreču posljednje provjere za "lavove" uoči Evropskog prvenstva

seniori
Izabranici selektora Vlada Šole putuju u Poreč, u četvrtak i petak očekuju ih dueli protiv sjanih protivnika – domaćina Hrvatske i Slovenije.

Posljednje provjere uoči nastupa na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, najbolji crnogorski rukometaši imaće na turniru „Kroacija kup“ u Poreču.

Izabranici selektora Vlada Šole u srijedu putuju u Poreč, a u četvrtak i petak očekuju ih dueli protiv sjanih protivnika – domaćina Hrvatske i Slovenije, koji se takođe, pripremaju za EHF Euro 2024.

Biće to nove odlične provjere za „lavove“, koji su pripreme za sedmo učešće na prvenstvima Evrope počeli 20. decembra, a 29. decembra doživjeli poraz od Sjeverne Makedonije (39:37) u Staroj Pazovi, u duelu u kojem su nastupili u nekompletnom sastavu.

U Poreč putuje 18 igrača, stručni štab je odlučio da golmani Filip Borozan, pivot Miodrag Ćorsović i bek Stevan Vujović neće konkurisati za mjesto u timu za predstojeću akciju. Ukoliko se javi potreba za izmjenama u sastavu uoči puta na EHF Euro 2024 ili tokom samog prvenstva, navedena tri igrača bi ponovo mogla da dobiju poziv da se priključe nacionalnom timu.

U konkurenciji za konačan spisak za Evropsko prvenstvo su dakle, golmani Nebojša Simić, Nikola Matović i Haris Suljević, krila Miloš Vujović, Aleksandar Bakić, Mirko Radović i Luka Radović, pivoti Vuk Lazović i Nemanja Grbović, te bekovi Radojica Čepić, Božo Anđelić, Vasilije Kaluđerović, Miloš Božović, Arsenije Dragašević, Vuko Borozan, Branko Vujović, Stefan Čavor i Risto Vujačić.

Reprezentacija se 6. januara vraća u Crnu Goru, a četiri dana kasnije planiran je put u Minhen, gdje će Mirko Radović i saigrači igrati utakmice grupne faze.

Rivali za dva mjesta koja vode u glavnu rundu EHF Euro 2024 su Mađarska, Island i Srbija.

“Trenirali smo da do 31. decembra. Iskoristili smo taj kratki odmor koji nam je zaista značio jer smo se uželjeli svojih drugova, familije. Prijatelja. Sada se vraćamo pripremama za Evropsko prvenstvo. Odradili smo dobar dio priprema vezan za fizičku spremu, od sjutra ćemo više raditi na taktičkim varijantama”, rekao je desni bek Branko Vujović.

Nikšićanin poručuje da će on i saigrači u Poreču imati prave provjere.

“Igraćemo protiv odličnih ekipa, možda na papiru boljih od nas, ali mi ćemo otići u Hrvatsku da pobijedimo. Imamo još samo dvije utakmice da isprobamo neke nove stvari, jer razlika je kada probate neke nove varijante na treningu i utakmici, gdje ima pritiska. Međutim, daleko od toga da nam rezultat neće biti bitan”.

Desni bek Hanovera smatra da će „lavovi“ imati šta da traže na Evropskom prvenstvu u konkurenciji Islanda, Hrvatske i Mađarske.

“Mislim da je naša grupa najinteresantnija. Island je favorit, možda smo mi na napiru autsajderi, ali se ja ne bih složio. Pokazali smo da možemo da se nosimo sa velikim reprezentacijama, što svakako jesu Island, Mađarska i Srbija. Smatram da imamo svoje šanse i sigurno ćemo ih tražiti u te tri utakmice”.

Vujović ipak, nije želio da prognozira domete naših rukometaša na smotri najboljih selekcija Evrope.

“Za sada je sve super, ali je možda rano govoriti o dometima jer nismo svi bili na okupu do sada. Kroacija kup je prava provjera i tek nakon mečeva sa Hrvatskom i Slovenijom možemo reći nešto više o ambicijama”, rekao je Vujović.

“Konačno smo se svi okupili i možemo krenuti ozbiljnije u taj glavni program. Raduju nas predstojeće utakmice protiv dva izuzetno jaka protivnika. Vidjećemo da li se rad i trud isplatio”, rekao je golman Nebojša Simić.

Hrvati i Slovenci će biti odlične provjere, smatra Simić.

“Mislim da su kvalitetom Hrvatska i Slovenija na nivou reprezentacijama koje su sa nama u grupi na Evropskom prvenstvu. Ne bih išao od toga da rezultat u ovim pripremnim mečevima nije bitan već da idemo da ih pobijedimo. Koliko je to realno – vidjećemo. Želja je da svi ostanemo zdravi, uvjeren sam da ćemo pokazati prvo lice na Evropskom prvenstvu”.

Raduje povratak Vuka Borozana među „lavove“.

“Dolaskom Zorana Roganovića na mjesto selektora, atmosfera u reprezentaciji se podigla na zavidan nivo. Tu smo i ostali. Vuko se vratio, daje sve od sebe, trenira na maksimumu, nadam se da će moći da nam pomogne. Svako traži šansu, mlađi momci su sazreli, traže svoje mjesto i spremni su da izazovu nas starije. Nadmetanje za pozicije u reprezentaciji se održava u sportskom duhu i siguran sam da u Njemačkoj možemo napraviti dobar rezultat”.

Na pitanje šta bi bio dobar rezultat, Simić je odgovorio:

“Smatram da je dobar rezultat ukoliko prođemo grupu. Koliko je to realno vidjećemo tamo. Moje mišljenje je da se sve odlučuje u prvoj utakmici sa Mađarskom. Smatram da je Island favorit, a da Mađari, Srbi i mi imamo jednake šanse. Uvijek je bitno kako se otvori prvenstvo. Ukoliko slavimo u prvoj utakmici poslaćemo poruku da možemo u glavnu runudu, dok će nam u suprotnom put biti težak. Ja bih sve karte na sto stavio već 12. januara”, zaključio je Simić.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×