facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

Istorija RSCG

rscg

Rukometni savez Crne Gore osnovan je 26. januara 1958. godine pod okriljem Rukometnog saveza Jugoslavije.

Nakon što je naša država 21. maja 2006. godine obnovila nezavisnost, Rukometni savez Crne Gore je nacionalna sportska federacija, pod čijim okriljem se organizuju nacionalna takmičenja, a reprezentativne selekcije nastupaju na međunarodnoj sceni.

Punopravni član Evropske rukometne federacije (EHF), Rukometni savez Crne Gore postao je 10. jula 2006. na sjednici Izvršnog komiteta EHF-a u Pragu. Od 27. aprila 2007, RSCG je punopravni član Svjetske rukometne federacije (IHF) nakon odluke koja je donešena u Madridu.

Muška seniorska reprezentacija je prva crnogorska selekcija u kolektivnim sportovima koja je nakon obnove nezavisnosti, nastupila na nekom međunarodnom takmičenju i to na Evropskom prvenstvu u Norveškoj u januaru 2008. godine.

„Lavovi“ su još četiri puta (2014, 2016, 2018. i 2020.) nastupali na smotrama najboljih selekcija Evrope, dok su jedini nastup na Svjetskom prvenstvu zabilježili 2013. u Španiji.

Ženska seniorska reprezentacija je jedna od najuspješnjih nacionalnih selekcija nakon obnove nezavisnosti i jedini osvajač olimpijske medalje za našu državu. „Lavice“ su 2012. godine osvojile srebrnu medalju na Igrama u Londonu, a nastupile su na najvećoj svjetskoj smotri sportista i 2016. u Rio de Žaneiru. Na šampionatima Evrope, naše djevojke su nastupile pet puta, najveći uspjeh ostvarile su 2012. osvajanjem titule prvaka u Beogradu, dok su najbolji rezultat na dosadašnjih pet učešća na šampionatima svijeta, upisale 2019. osvajanjem petog mjesta na šampionatu u Japanu.

Mlađe reprezentativne selekcije u ženskoj konkurenciji su redovni učesnici međunarodnih takmičenja, a kao najbolji rezultat izdvaja se bronzana medalja juniorki na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji 2010. godine. Mlađe muške selekcije nastupaju u B diviziji.

Funkciju predsjednika Rukometnog saveza Crne Gore nakon obnove nezavisnosti obavljali su Zoran Radojičić (dva navrata), Miodrag Ivanović, Predrag Bošković, koji je od novembra 2016. godine potpredsjednik Evropske rukometne federacije (EHF), te proslavljeni crnogorski rukometaš Petar Kapisoda, koji je u januaru 2019. imenovan za prvog čovjeka Saveza.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×