facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

"Lavice" se ne bave kalkulacijama, žele da pruže maksimum pred 12 hiljada gledalaca

seniori
Crna Gora u ponedjeljak (20.30 sati) protiv Švedske, ako Mađarska savlada Hrvatsku, pitanje plasmana u četvrtfinale biće riješeno i prije meča protiv domaćina.

Ponedjeljak je dan odluke u grupi 1️ glavne runde Svjetskog prvenstva. "Lavice" u posljednjem kolu od 20.30 sati igraju protiv Švedske, koja će imati podršku pune "Skandinavijum arene", čiji kapacitet je 12 hiljada mjesta.

Pobjeda protiv domaćina donosi prvo mjesto u grupi.

Sve bi moglo da bude riješeno po pitanju borbe za četvrtfinale, i prije duela protiv Švedske, ako Mađarska u direktnom okršaju za plasman na olimpijski kvalifikacioni turnir savlada Hrvatsku.

Tradicija je inače, na strani Crne Gore.

4 pobjede na velikim takmičenjima - Evropsko prvenstvo 2️014, Evropsko prvenstvo 2018, Svjetsko prvenstvo 2️019. i Evropsko prvenstvo 2020.

1️ pobjeda Švedske i to u meču za bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu 2014.

6 "lavica" iz aktuelnog sastava bilo je u timu koji je savladao Švedsku u posljednjem međusobnom duelu na EHF Euro 2️020 - to su Anastasija Babović, Jelena Despotović, Itana Grbić, Bobana Klikovac, Dijana Mugoša i Matea Pletikosić

Poslije poraza od Hrvatske u prvom meču glavne runde Svjetskog prvenstva u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj počele su kalkulacije i nagađanja šta našoj reprezentaciji treba da bi stigla do četvrtfinala.

Bronzane sa posljednjeg EHF Euro 2022 ne žele, međutim, da se bave kalkulacijama i očekuju pomoć od drugih.

“Uvijek kada smo se okretale kalkulacijama nije se dobro završilo po nas. Spremamo se za Švedsku kao što smo se spremale za svaku utakmicu do sada. Prije tog meča znaćemo na čemu smo, ali ako budemo pratile dešavanja prije našeg duela potrošićemo mnogo energije. Treba da se bavimo samo sobom i Švedskom“, jasna je selektorka Bojana Popović.

Tabela Grupe 1 govori da će naše rukometašice rasterećeno ući u meč sa jednim od domaćina šampionata ukoliko Mađarska savlada Hrvatsku. U suprotnom biće potrebna pobjeda za plasman među osam najboljih. Šveđanke su već obezbijedile plasman u četvrtfinale, ali neće dati popust Marini Rajčić i drugaricama, jer se odlučuje o prvom mjestu u grupi i na papiru, lakšem protivniku u četvrtfinalu.

“Šveđanke su pojedine utakmice igrale opušteno, kao na primjer protiv Senegala, dok su posebno u drugom poluvremenu duela sa Mađarskom prikazale vrhunsku partiju i visok nivo igre u odbrani, sa odličnim golmanima. Sigurno nas očekuje fizički teška utakmica, igraju odbranu u zoni 6-0, sa dubokim izlascima i sa dosta prekida, ali i griješe, što ćemo probati da iskoristimo“.

Popovićeva nije željela da otkriva taktiku. Ključ dobrog rezultata se ipak zna.

“Prioritet je jaka odbrana, moramo spriječiti da nas “rašire” i postižu lake golove. Iz jake odbrane ćemo imati tranziciju koja će nam omogućiti da postižemo lake golove i da ne napadamo šest na šest. Stalno ponavljam igračicama, moramo forsirati taktičke napade, sa sigurnim šansama i ne dozvoliti Šveđankama da se osjećaju prijatno u svojoj koži. Moramo ih maltretirati i nervirati dugim napadima, takozvanom šah igrom da bi bile nestrpljive. One trče puno, to je skandinavski stil i ako lopta bude u našim rukama imamo šansu“.

„Lavice“ u Geteborgu čeka puna dvorana i 12.000 domaćin navijača.

“Zbog toga se bavimo sportom. Uvijek je lijepo kada igrate pred punom dvoranom. Skandinavska publika je prva rukometna publika, ne stvara pritisak kao naša u “Morači”. Jednostavno, možete da zamislite da navijaju za vas i da uživate“, zaključila je Popović.

Nakon poraza od Hrvatske, i pobjede nad Senegalom, sada slijedi najteži meč dosadašnje runde po mišljenju Itane Grbić.

“Sada nas čeka najteži posao, igramo protiv domaćina i glavnog favorita za osvajanje medalje. Svjesne smo protiv koga igramo i pred njihovim smo navijačima, ali sigurno da će to biti uživanje za igrati. Dosta zavisi od nas, ukoliko bi Mađarska odradila posao prije, to bi nam dosta olakšalo posao“.

Igračica slovenačkog Krima stavlja akcenat na odbranu po kojoj su „lavice“ prepoznatljive, te da će uz dobru analizu meč dočekati spremne.

“Ponosna sam na sve što smo odradile do sada, od grupe pa do glavne runde. Mislim da u ponedjeljak treba da izađemo i odigramo hrabro, sa jakom odbranom koja nas krasi tokom cijelog prvenstva, pa ćemo vidjeti dokle će nas to dovesti. Kao što sam rekla, uvijek su favorit, imaju jako dobre individualce, sa golmanima koji su im dosta pomogli. Analizirali smo ih, ima tu još materijala da se spremi, ali sigurno je da ćemo u meč ući spremne“, zaključila je Grbić.

Ono što bi moglo da “pogura” našu reprezentaciju ka četvrtfinalu jeste pobjeda Mađarske nad Hrvatskom, ali iz tabora reprezentacije gledaju u svoje dvorište.

“Naš fokus je na Švedsku, to je jedna odlična i zahtjevna reprezentacija, analizirale smo ih i pripremamo se za njih. Imaju slabih tačaka, vjerujem da ćemo svi zajedno i igračice i stručni štab odraditi dobar posao i pripremiti se što bolje, biće velika borba“, kazala je lijevo krilo Ivona Pavićević.

Ono što raduje jeste učinak igračica sa klupe, što Pavićević smatra veoma bitnim.

“Za nas je svaka igračica važna, pogotovo u ovim mečevima. Svačijih pet minuta je bitno, odigralo se dosta utakmica, i biće sve teže, a ovo će biti jedna od najzahtjevnijih utakmica.”

facebook instagram twitter viber licenciranje
×