facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

"Lavice" protiv Senegala žele da se vrate na pobjednički put

seniori
Crna Gora protiv Senegala (subota, 15.30 sati) u Geteborgu u drugom kolu glavne runde Svjetskog prvenstva.

Bolan poraz od Hrvatske mora se zaboraviti. Mora se dalje i bez najbolje golmanke grupne faze Svjetskog prvenstva Marte Batinović...

Pred "lavicama" je novi izazov na Svjetskom prvenstvu. Senegal je protivnik u drugom kolu glavne runde (subota, 15.30 sati), a pobjeda je potrebna ne samo zbog borbe za četvrtfinale, već i zbog povratka na pobjednički put.

I dalje je sve u rukama Crne Gore - dvije pobjede garantuju prolaz među osam najboljih na planeti, ako se poklope ostali rezultati, biće dovoljna i dva boda protiv Senegala...

Ipak, fokus je samo na sjutrašnji meč protiv afričke selekcije koju smo savladali 2019. na Svjetskom prvenstvu u Japanu – 29:25, što je ujedno i jedini meč koji su dvije selekcije odigrale do sada.

"Čeka nas jako specifičan protivnik. Vidjeli smo da su igrale dobro i protiv Hrvatske, ali i protiv Švedske. Tako da mislim da moramo da se borimo, da fokus bude na odbrani i da postignemo određene lakše golove nego da se mučimo sa njima tokom naših napada, jer su veoma fizički jake, a igraju takođe dobro odbranu", poručila je iz Švedske Matea Pletikosić, naš srednji bek.

Za razliku od "lavica" Senegal nema šansi za četvrtfinale, ali je pobjedom nad Kinom i remijem protiv Hrvatske izborio glavnu rundu. Na startu takmičenja u Geteborgu poražem je od Mađarske.

"Borbena su ekipa, fizički su krupne, brze i jake tako da nam sigurno neće biti lako, moraćemo do početka da se fokusiramo na to da naša odbrana bude što bolja, da probamo da izbjegnemo duele šest na šest sa njima u napadu i da probamo da postignemo što više lakih golova", slično kao Matea razmišlja i Jelena Despotović, lijevi bek Crne Gore.

Ono što je i dalje najvažnije - sudbinu oko plasmana u četvrtinale naše rukometašice drže u svojim rukama, a među osam bi u nekim kombinacijama mogla da ih i vodi jedna pobjeda iz naredna dva meča. Ipak...

"Mislim da treba da se fokusiramo na prvi meč koji slijedi, a to je Senegal, a ne da razmišljamo o tome šta i kako dalje - da li će biti nekih kalkulacija. Najvažnije je da pobijedimo na sljedećoj utakmici", jasna je Pletikosić.

Ista poruka stigla je i od Jelene Despotović.

"Moramo da se okrenemo narednom rivalu, Senegal svakako mora da se dobije kako bismo ušle u narednu fazu. Razmišljamo samo o tome da je sve u našim rukama i da protiv nezgodnog protivnika kakav je Senegal moramo dati sve od sebe".

Iako je kroz istoriju Crna Gora ima mnogo bolje rezultate od Hrvatske, ta selekcija uvijek je na velikim takmičenjima bila nerješiv rebus za "lavice" - tako je bilo i sinoć u Geteborgu. A čini se da je sve "krenulo nizbrdo" kada je početkom utakmice golmanka Crne Gore Marta Batinović pokidala ligamente koljena.

"Ni u jednom trenutku nismo potcjenjivali Hrvatsku, znale smo da će biti teška utakmica... Mislim da smo bile pomalo prazne kad smo došle na utakmicu, pogodilo nas je i sve što se dogodilo sa Martom, a možda su nas i naše greške na početku uvukle u određenu nervozu... Na kraju smo se borile i pokazale smo da možemo da se vratimo u teškim trenucima. Naravno, ostaje žal, ali idemo dalje - sve i još zavisi od nas. Potrebno je da se fokusiramo na nas i našu igru i sve će biti dobro", kaže Marta.

"Lavice" su u posljednjih tridesetak sekundi imale šansu i za remi koji bi bio veliki kao pobjeda...

"Imale smo dosta šansi da preokrenemo utakmicu sa Hrvatskom u našu korist. Ipak, one su uzele dva boda, a mi smo ostale sa žalom i zbog poraza, ali iz zbog Marte", zaključila je Despotović.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×