facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

Meč velikog uloga, pobjeda donosi 1. mjesto i otvara vrata četvrtfinala

seniori
Crna Gora u ponedjeljak (20.30 sati) u Helsingborgu protiv Mađarske za prvo mjesto u grupi, pobjeda donosi i maksimalna četiri boda na startu glavne runde.

Na današnji dan - 3. decembra 2019. godine, Crna Gora je na Svjetskom prvenstvu u Japanu savladala Mađarsku u grupnoj fazi i trasirala put ka petom mjestu, što je najbolji rezultat na planetarnim smotrama.

To je i posljednji zvanični meč protiv Mađarske, koja će biti rival Crne Gore i u ponedjeljak (20.30 sati) u Helsingborgu u posljednjem kolu grupne faze Svjetskog prvenstva.

Ulog je ovog puta prvo mjesto u grupi B, a pobjeda bi donijela maksimalna četiri boda pred početak glavne runde i širom otvorila vrata četvrtfinala.

Šest "lavica" koje su bile u sastavu u posljednjem zvaničnom meču protiv Mađarske i u ponedjeljak će biti na raspolaganju selektorki Bojani Popović - golmanke Marina Rajčić i Marta Batinović, te Itana Grbić, Jelena Despotović, Dijana Mugoša i Tatjana Brnović.

“Kroz prethodne dvije utakmice rotirali smo sve igračice protiv tog trkačkog i atipičnog rukometa koji igraju Kamerun i Paragvaj. Suština je bila da se razigraju neke igračice, da prođu kroz te dvije utakmice, podignu nivo samopozdanja i da se istrenira fizička sprema za ono što slijedi”, kazala je selektorka Bojana Popović.

Mađarska je najozbiljniji test za "lavice" u dosadašnjem dijelu prvenstva.

“Mađarskom se bavimo već nekoliko dana. Možda nam je bila u glavama, pa je malo i poremetila tu utakmicu protiv Paragvaja, ali nekada tako i mora", rekla je selektorka.

Selekcija koja pobijedi u narednu fazu prenosi maksimalan broj bodova, samim tim je i borba za četvrtfinale lakša.

"Svi oni timovi koji odnesu maksimalan broj bodova u grupnoj fazi imaju neku stečenu prednost za ono što svi žele, a to je četvrtfinale. Za nas je protiv Mađarske najvažnija utakmica u grupi. Čeka nas pravi, kvalitetan protivnik, koji je već dugo godina gradio jedan tim i napravio finu reprezentaciju, sa par iskusnih igračica. Funkcionišu dosta dobro, jer su prethodno tih par generacija osvajale velike medalje. Takođe, imaju dosta iskustva igranja mađarske lige i velikih turnira, tako da nas čeka težak posao. Međutim, probaćemo da tražimo neku našu šansu i pokušamo da odigramo što kvalitetnije, prije svega u odbrani, i da zaustavimo njihove bekove koji su dominantni”, poručila je selektorka.

Selektorka je kazala da utakmicu treba odigrati bez pritiska.

“Turnir ne zavisi samo od te utakmice, tako da ne treba vršiti neki pritisak. Znamo koliko utakmica znači i nama i njima da se ponesu ti bodovi u drugu rundu, čime bi olakšali posao. Ipak, treba odigrati utakmicu bez pritiska, jer ovoj neiskusnoj ekipi koju imamo ne treba pritisak. Mislim da Mađarska ima mnogo dužu klupu, malo veću rotaciju i igračice koje su nosioci u svojim klubovima. Svaka pojedinačno igra baš važnu ulogu u svom timu i mislim da vidim tu neku njihovu prednost jer su više u tom nekom igračkom ritmu”.

Popović ističe da je na ovoj utakmici najbitnija pobjeda.

“Ključna je odbrana u tandemu sa golmanom. Takve velike utakmice uglavnom golmani prelome, a broj odbrana zavisi od stabilnosti i kvaliteta u odbrani. Mora da se igra agresivno sa dosta prekida, ne dozvoliti im da se raspucaju, što je njima glavno oružje. Treba nam dobar, kvalitetan napad bez puno tehničkih grešaka kako bismo spriječili njihove lake golove”, zaključila je Popović.

Golmanka Marina Rajčić smatra da Mađarska ima bolju reprezentaciju nego prethodnih godina.

"Mađarska mi izgleda mnogo bolje nego što je izgledala prije par godina i ima mnogo jači tim. Na svakoj poziciji imaju jake igrače, dobru zamjenu. Smatram da će sjutrašnja utakmica biti jaka, da će nam trebati dosta fokusa, snage, da privedemo utakmicu kraju i riješimo je u našu korist", rekla je Rajčić.

Pivot Bobana Klikovac kazala je da su pobjede na startu šampionata važne za samopouzdanje reprezentacije.

Govoreći o narednom rivalu, ona je naglasila da je za crnogorsku reprezentaciju duel sa Mađarskom najbitniji meč do sada.

"Obje ekipe bore se da prenesu maksimalan broj bodova. Nadam se da će nas to podstaći da uđemo fokusiranije u duel, za razliku od prethodna dva meča. Mađarska je stabilnija i kvalitetnija ekipa, što nama odgovara, jer je to taj evropski stil. Vjerujem u pobjedu, sigurna sam da će svaka od nas odraditi svoj dio posla", zaključila je Klikovac.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×