facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

"Lavice" protiv Turske na startu kvalifikacija za EHF Euro 2024

seniori
Crna Gora protiv Turske (18 sati, "Bemax arena", ulaz slobodan) na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Crna Gora neće potcijeniti Tursku, a na terenu je potrebno dokazati ko je bolji tim, kazala je selektorka Bojana Popović uoči premijernog meča u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo naredne godine. Duel u „Bemax areni“ igra se u srijedu u 18 sati, a ulaz je besplatan.

"Lavice" igraju prvi takmičarski meč nakon osvajanja bronzane medalje na EHF Euro 2022.

Za izabranice selektorke Bojane Popović, biće to ujedno i jedini meč koji će u 2023. odigrati pred svojim navijačima, jer su kao bronzane sa posljednjeg prevnstva Evrope, izbjegle baraž i izborile direktan plasman na Svjetsko prvenstvo koje počinje 30. novembra.

“Svaka reprezentacija na svijetu igra, svi trče i svi mogu da iznenade. Ne bih nikog potcjenjivala i na taj način pričala o Turskoj i Bugarskoj. Treba da dokažemo na terenu da bi rekli da je neko slabiji od nas. Ne pobjeđujemo unaprijed, već maksimalno se pripremamo za utakmice da upišemo dvije pobjede”, kazala je Popović.

Uoči početka kvalifikacija, Popović se suočila sa velikim problemom, jer je jedna od najboljih igračica Đurđina Jauković doživjela tešku povredu, zbog koje je ova sezona za nju završena, a propustiće Svjetsko prvenstvo i olimpijski kvalifikacioni turnir u aprilu naredne godine.

“Sport je to. Kada pričamo o ciljevima, uvijek naglasim da ih možemo imati kada pođemo na prvenstvo zdravi i kompletni, jer Crna Gora nema bazu – stotinu puta smo to pomenuli. Svaka igračica je važna i ona najmlađa, a da ne pričamo o važnosti Đine Jauković. Jeste tužno. Punu podršku dajemo Đini. Ona će se oporaviti, znamo da je profesionalac, veliki radnik i ne sumnjam da će se vratiti bolja i jača. Mi ostajemo sa tim šta imamo. Ekipa će kroz kvalifikacije da se podiže za ono što slijedi za mjesec. Samo da svi ostanu zdravi i fokusirani, to nam je najbitnije – da svaka karika bude spremna pred Svjetsko prvenstvo”, ističe legendarna rukometašica.

Kako nadomjestiti ogromnu rupu izostankom Jauković?

“U mojim očima ona je najbitnija u odbrani – pozicija broj četiri. Imamo tu u rotaciji nekoliko igračica koje će možda da preuzmu tu ulogu. Imali smo Emu (Alivodić) koja je bila odličan odbrambeni igrač – završavala je dvojku i peticu na vrhunski način. Sad moramo da tražimo igrače od zadatka. U tom dijelu, defanzivnom, više ćemo imati problema. Jelena (Despotović) je sa nama, ona će zajedno sa ostalim igračicama da preuzeme ulogu u napadu. Probaćemo da mijenjamo neke stvari, da imamo rotacije kako bi se izdržalo cijelo prvenstvo”, ističe Popović.

Osim Jauković, u odnosu na Evropsko prvenstvo, Crna Gora je lišena usluga Jovanke Radičević (oprostila se od reprezentativnog dresa), dok je Ema Alivodić napravila pauzu u  karijeri.

“Toga smo bili svjesni još poslije Evropskog prvenstva. Spremali smo se za to. Svi mladi igrači dobiće šansu na utakmicama koje slijede. Pravi se mala smjena generacija na nekim pozicijama, sada će i umjesto Đine neko dobiti šansu da se dokaže na pozicije lijevog beka”, zaključila je Popović.

Jelena Despotović se ljeta prošle godine ostvarila kao majka, a već u januaru 2023. vratila se rukometu i treninzima. Početkom juna potpisala je dvogodišnji ugovor za Ferencvaroš, ali u popularnom FTC-u kuburi sa minutažom…

U FTC-u se situacija mijenja iz dana u dan. Kako će biti i šta ću vam reći sljedeći put kad se vidimo – ne znam, ali za sada nije dobra situacija, zato mi znače utakmice u reprezentaciji”, poručila je medijima 29-godišnja Despotović.

Pred „lavicama“ su brojni izazovi – evropske kvalifikacije koje će poslužiti kao priprema za Svjetsko prvenstvo zakazano 30. novembra. Nakon toga, tražiće se i karta za Pariz – olimpijske kvalifikacije…

“Uvijek je čast i privilegija biti dio reprezentacije. Drago mi je što sam tu. Samo nam Điki (prim. aut. Đurđina Jauković) fali, ali zbog nje ćemo igrati i pokušati da ostvarimo sve planove koje imamo ove godine, a znate da je ovo olimpijska godina i svašta nešto se sprema”, kaže osvajačica evropskog zlata iz 2012. godine.

Upravo će Despotović imati zadatak da u ofanzivnom segmentu igre odmijeni povrijeđenu Jauković

“Mislim da Đinu niko ne može da zamijeni. Svaka od nas ima svoju ulogu, potrudiću se da odigram nabolje što mogu i nadam se da će to biti u redu. Nemamo mnogo vremena. Moramo da iskoristimo utakmice i treninge da se što bolje uigramo. Moramo da se uigramo najbolje što možemo”, zaključila je Despotović.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×