facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

"Lavovi" u subotu putuju u Sarajevo, Bosna i Hercegovina drugi rival u kvalifikacijama

seniori
"Lavovi" u subotu putuju u Sarajevo, na duel sa selekcijom Bosne i Hercegovine, koja je na startu kvalifikacija poražena od Slovenije u gostima 28:20.

Nakon uspješnog starta i očekivane pobjede nad Kosovom (29:20) u prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine u Njemačkoj, crnogorski rukometaši spremaju se za prvi veliki izazov i možda i ključni meč u borbi za plasman na još jedno veliko takmičenje.

U subotu putuju u Sarajevo, na duel sa selekcijom Bosne i Hercegovine, koja je na startu kvalifikacija poražena od Slovenije u gostima 28:20.

“Najvažniji meč - već na početku. Protiv Kosova smo se zagrijavali”, kaže srednji bek Stevan Vujović.

Biće teže nego protiv Kosova i zbog kvaliteta rivala i zbog drugačijeg ambijenta. “Lavovi” su na domaćem terenu goropadni i protiv najjačih timova, žele da pokažu karakter i u gostima, u situacijama kada je publika protiv njih.

“Nije isto igrati kući pred onakvom publikom i u gostima. Naši navijači nas uvijek vode, uglavnom do pobjeda. Sada će biti drugačija utakmica. Kada smo kod kuće, znamo šta nas čeka kad izađemo na teren i kakva nas energija nosi, kada gostujemo moramo da razmišljamo da se prilagodimo. Ovo je malo i specifična situacija, idemo kod komšija. Isti jezik, sve ćemo da razumijemo šta dolazi sa tribina, učinićemo sve da nas takva atmosfera motiviše”, ističe Vujović.

“Nije Sarajevo daleko, neradan je dan, nadam se da će biti i naših navijača, da ne budemo u velikoj manjini”, nadovezao se krilo Aleksandar Bakić.

Igrači i stručni štab su gledali meč koji je BIH, na čijoj je klupi debitovao Irfan Smailagić, izgubila od Slovenije.

“Malo smo i iznenađeni kako su Bosanci dobro odigrali. Jaki su i visoki, željni su dokazivanja novom treneru. Slovenci su se odvojili tek u 2. poluvremenu”, upozorava Vujović.

“Očekujemo dobru borbu, da damo sve od sebe i da igramo na pobjedu”, kaže Bakić.

“Bosanci su podmadili selekciju, došli su neki novi momci, koji su odigrali dobro protiv Slovenije, ali ako prikažemo maksimum, ako budemo na našem najboljem izdanju, nadam se trijumfu”.

Crnogorska selekcija je u posljednje vrijeme u usponu, imala je dobar nastup na Evropskom prvenstvu, plasirala se na šampionat svijeta – pobjeđivala rivale iz bliskog okruženja, koji su nekada bili nedodirljivi.

“Rastemo kao tim, a samim tim više smo vrijedni i kao pojedinci. I tako nas ostali gledaju, više nas poštuju. Bosanci su u silaznoj putanji, pobjeda nad nama bi ih vratila na pravi put. Ali, mi želimo da nastavimo našim putem napretka, za to radimo i borimo se, zato nam je i atmosfera dobra. Teško je parirati Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji... ali uspjeli smo da ih pobijedimo. Imponuje nam naš status, to što nas doživljavaju maksimalno ozbiljno, ali moramo da se potvrđujemo iz meča u meč”, naglasio je Stevan Vujović.

Duel se igra u nedjelju u dvorani „Mirza Delibašić“ sa početkom u 20 sati.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×