facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

Poljska, Njemačka i Španija stižu u Podgoricu

seniori
Crna Gora na Evropskom prvenstvu igraće u grupi D protiv Poljske, Njemačke i Španije, odlučeno žrijebom u Ljubljani.

Crna Gora na Evropskom prvenstvu za rukometašice igraće u grupi D protiv Poljske, Njemačke i Španije, odlučeno je žrijebom u Ljubljani.

„Lavice“ su na žrijebu bile u drugom šeširu, a iz prvog su dobile najlakšeg protivnika – Poljsku, jer su potencijalni rivali bili Norveška, Danska i Francuska.

Za rivala iz trećeg šešira, izabranice selektorke Bojane Popović dobile su Njemačku koja je osvojila drugo mjesto u kvalifikacionoj grupi iza Holandije, dok je Španija kao drugoplasirana u kvalifikacionoj grupi (iza Mađarske) došla kao rival iz četvrtog šešira.

Kuglice na žrijebu izvlačile su naša reprezentativka Tatjana Brnović, Ana Gros (Slovenija), Andrea Sedloska (Sjeverna Makedonija) i Simoneta Planeta (Mađarska), te predsjednika EHF Takmičarske komisije Božidara Đurkovića i generalnog sekretara EHF-a Martina Hauslajtnera.

Plasman u glavnu rundu izboriće tri prvoplasirane selekcije.

Crna Gora bi u glavnoj rundi ukrstila sa grupom C u Skoplju u kojoj su Francuska, Holandija, Sjeverna Makedonija i Rumunija. 

Izjava selektorke Bojane Popović nakon žrijeba u Ljubljani

Grupe su ujednačene, ali može da se kaže da je grupa u kojoj je Švajcarska nešto lakša od ostalih. To važi i za grupu u kojoj je Sjeverna Makedonija jer se može naslutiti ko će izboriti plasman u glavnu rundu. Pitanje je u kojim sastavima će doći timovi u novembru i da li će sve igračice biti zdrave.

Imali smo sreće što smo dobili Poljsku umjesto Norveške kao rivala koji su ostali iz prvog šešira.

Prvo ćemo se baviti Španijom koja je protivnik na startu, potom nas očekuje okršaj sa Njemačkom i na kraju je rival Poljska. Španija je godinama u samom vrhu i u borbi za medalju, na posljednjem Svjetskom prvenstvu su pokazali mnogo novih lica i igračica koje su budućnost njihovog rukometa. Uvijek su nezgodne i specifične za nas, igraju brzo i teško ih je čuvati. Njemačka je ekipa koja ima mnogo dobrih pojedinaca, uvijek su nezgodne, ali nikada nijesu došle do nivoa da odigraju na vrhunskom nivou. Na posljednjem Svjetskom prvenstvu, Poljska je protiv nas pokazala da je kvalitetna ekipa, imaju dobre šutere, raznovrsne igračice, gradili su tim godinama i svi su nekako u zenitu karijera. Imamo ipak, neke dugove i za tu utakmicu ćemo se posebno pripremiti.

Što se tiče našeg dijela i ukrštanja sa grupom C, sve ekipe sa kojima bi igrali u glavnoj rundi su veoma kvalitetne i imaju veliko iskustvo u nastupima na velikim takmičenjima. To se odnosi na Francusku i Holandiju, a i Rumunija ima ambiciju da se vrati u sami vrh. Neće biti lako ni u prvoj fazi, ni u nastavku takmičenja, ali kada se igra Evropsko prvenstvo nema lakih protivnika i znate da put nije nimalo lak i mora da se ide korak po korak.

Holandija je vrhunska ekipa, imaju visoke ciljeve sa novim selektorom, Francuska je reprezentacija o kojoj je suvišno trošiti riječi, jer uvijek idu na najviši plasman. Rumunija je sa Kristinom Neagu uvijek opasna, tu je dosta mladih igračica koje su stasale i spremne da daju mnogo više nego ranijih godina. Tu smo da igramo sa najboljima, samo da svi budemo zdravi i kompletni, onda će biti prilike da rotiramo i da svi daju doprinos.

Evropsko prvenstvo igra se od 4. do 20. novembra. Utakmice glavne runde igraće se u Ljubljani i Skoplju, dok će glavni grad Slovenije biti domaćin finalnog vikenda smotre najboljih 16 timova Starog kontinenta.

Sastavi grupa
Grupa A (Ljubljana): Norveška, Mađarska, Hrvatska, Švajcarska
Grupa B (Celje): Danska, Švedska, Slovenija, Srbija
Grupa C (Skoplje): Francuska, Holandija, Sjeverna Makedonija, Rumunija
Grupa D (Podgorica): Poljska,  CRNA GORA, Njemačka, Španija

facebook instagram twitter viber licenciranje
×