facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

Roganović: Ovo je još jedno veče koje ćemo pamtiti do kraja života

seniori
Zoran Roganović je treći put kao selektor izborio plasman na velika takmičenja, nakon dva učešća na prvenstvima Evrope.

Zoran Roganović je treći put kao selektor izborio plasman na velika takmičenja i nadmašio učinak iz igračkih dana, jer je nastupio na EHF Euru 2008. i Svjetskom prvenstvu 2013.

U nezaboravnoj atmosferi, pred više od 6.000 navijača, „lavovi“ su u revanšu baraža za Svjetsko prvenstvo u Švedskoj i Poljskoj savladali Grčku 33:25 i ostvarili veliki uspjeh.

„Fantastično veče, još jedno koje ćemo pamtiti svi do kraja života. Toliko sam srećan što s vremena na vrijeme mogu ovo da doživim kao igrač i sad sleektor, ovo ćemo čuvati u sjećanjima. Kad za mnogo godina neko sve ovo spomene, moraće srce da nam zaigra zbog ovakve publike i atmosfere napravljene za nas. Uželjeli smo se jedni drugih, nismo bili zajedno tri godine, a svi smo ovo veče napravili nezaboravnim“, rekao je Roganović na pres konferenciji.

Crna Gora je u prvom poluvremenu imala pet golova prednosti, ali je Grčka početkom nastavka ubrzala igru, pogađala iz „brzog centra“ i kontri i nekoliko puta prišla na minus jedan.

„U tim trenucima smo imali problem u povratku u odbranu, bilo je konfuzije po desnoj strani njihovog napada, što su Grci jako dobro koristili. Kad smo uzeli tajm-aut i odmah postigli gol, to je bio početak njihovog kraja. Poslije toga je došlo do erupcije oduševljenja u dvorani i nismo stajali. Na poluvremenu smo pričali da Grčka igra sa osam igrača, da ne može da izdrži 60 minuta. Tako je bilo i na prvoj utakmici, jer smo sa pet spustili na dva razlike. Na kraju smo slavili sa plus osam, a da nam je bilo potrebno i više, sa ovakvom publikom bismo i to ostvarili“.

„Momcima ponovo skidam kapu, pokazali su koliko srce imaju, koliko želje imaju da igraju na Svjetskom prvenstvu, koliko im je bitno da imamo kontinuitet na velikim takmičenjima, Vidjeli su svi da je Grčka jako iskusna ekipa, igrala je rukomet koji joj leži. Iako smo postigli 33 gola, čini mi se da bi ih bilo još više da nismo upali u njihov tempo, a fantastičnom odbranom i sa Simićem na golu smo prelomili meč“.

Roganović je bio prinuđen da traži tajm-aut već poslije pet minuta drugog poluvremena i povukao možda i odlučujuće poteze - na teren je vratio Radojicu Čepića, a prvi put ubacio Miloša Božovića, koji je odmah postigao gol i dao novu dimenziju napadu.

„Odlučio sam se za Božovića i Čepića, a Miloš je odmah poslije akcije sa pivotom dao gol. Nismo izrotirali sve bekove, bilo je igrača koji su bili na terenu na prvoj utakmici, a večeras nisu. To je snaga ovog tima, imamo sedam-osam kvalitetnih bekova i kad imate ovakve igrače ne možete da ne pogodite izmjenu“.

Impresionirao je Čepić, koji je dao pet golova i pokazao da će biti lider nacionalnog tima dugi niz godina. Sve to radi, iako u Celju, koje ga je prodalo Veclaru, praktično nema minutažu.

„Imamo puno lidera, svaki od ovih momaka posjeduje karaktetristike za liderstvo, ali im je najvažniji tim. Nije važno da li će Simić ili Miloš Vujović da iskoči nekog dana, koliko je bitno da stvaramo tim. Još smo u procesu stvaranja tima koji će da uradi nešto veliko“.

U srcu odbrane je blistao Vuk Lazović.

„Vuk je igrač koji je svakoj ekipi potreban. Napravili smo neka podešavanja u odnosu na prvi meč, samo sam prebacio odgovornost na Vuka da sve ulaske lijevih bekova preuzima. I nije bilo prolaza, sve je on to zaključao“.

Crna Gora je prije devet godina i tri mjeseca na Svjetskom prvenstvu u Španiji upisala svega jednu pobjedu i šest poraza, pa je završila kao 22. od 24 selekcije. Sada će ambicije biti mnogo veće.

„Bilo je bitno da svi mi, a pogotovo igrači, na Evropskom prvenstvu osjetimo da možemo da se nosimo sa svima. Siguran sam da će ovog puta sve što bude traženo i sva pomoć koja će im biti pružena biti kako bi trebalo, jer će očekivanja biti enormna. Morati maksimalno fizički da se spremimo, a već od sjutra počinjemo da se psihološlki pripremamo za jako dug turnir“, zaključio je Roganović.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×