facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

"Lavice" protiv Slovenije počinju nastup na Svjetskom prvenstvu u Španiji

seniori
"Lavice" protiv Slovenije na startu Svjetskog prvenstva, duel od izuzetnog značaja u borbi za plasman u drugu fazu.

Crnogorske rukometašice iz hladne Švedske doputovale su u sunčanu prijestonicu Katalonije – u Barselonu su stigle oko 11 sati i nakon kratkog odmora, odradile prvi trening, pred premijerni meč na Svjetskom prvenstvu koji u petak (20.30 sati) igraju protiv Slovenije, koju vodi bivši selektor "lavica" Dragan Adžić.

„Između mene i Dragana Adžića ne može da bude iznenađenja, dugo godina smo proveli zajedno i znamo se odlično. Svako će voditi utakmicu na svoj način, a djevojke su te koje moraju da odrade posao na terenu. Često u takvim utakmicama budu presudni golmani, vidjećemo da li će tako biti i ovog puta. Nema tu posebnog duela dvoje trenera, utakmica je kao i svaka druga, svi treba da budu opušteni, a neka pobijedi onaj ko bude bolji“, kaže selektorka Bojana Popović.

A šta može da se očekuje od podmlađene Crne Gore, koja će na SP nastupiti sa pet debitantkinja?

„Uvijek je prvi meč na velikom takmičenju veoma važan i pritisak je najveći. Dva boda na startu ti otvaraju vrata, ali treba da budemo rasterećeni i da radimo ono što smo dogovarali. Ne smije da bude opterećenja, jer nas nakon Slovenije, očekuju dueli protiv Angole i Francuske. Treba da gradimo našu igru i rastemo kao tim, zato smo i došli, samo treba da se prebrodi taj početni pritisak i da prvenstvo krene u dobrom ritmu“.

Osvrnula se na dvomeč sa Švedskom na pripremama.

„U duelima protiv Švedske smo uigravali našu igru, tražili smo postavu i rotaciju koja je moguća sa sastavom koji imamo. Dvomeč protiv Švedske nam je dao neke smjernice, ali duel protiv Slovenije će biti nešto posebno. Posljednja dva dana smo posvetili završnim pripremama za Sloveniju i finalnim dogovorima koji su od značaja za premijerni meč“.

Ekipa je u dobrom dijelu podmlađena i promijenja u odnosu na prethodna velika takmičenja

„Nije jednostavno uklopiti ovaj potpuno novi sastav. Neke djevojke su bile i ranije tu, pa to ide mnogo lakše i brže. Za neke će biti potrbeno malo više vremena i strpljenja, tu smo gdje smo, imamo sastav koji je tu i koristićemo igračice koje su trenutno na raspolaganju. Svi su na raspolaganju, ali moramo da budemo realni i da znamo što je u datom momentu najbolje za reprezentaciju Crne Gore. Na osnovu toga ćemo se pripremati i igrati sve utakmice u Španiji“.

Odbrana od slovenačkih bekova biće izazov.

„Slovenija je iskusna ekipa, ima četiri-pet kvalitetnih internacionalki koje u svojim klubovima igraju vodeće uloge u Ligi šampiona. Napadački su veoma kvalitetna ekipa i neće biti lako braniti šuteve Stanko i Gros, uz dva odlična srednja beka Omoregi i Zulić. Fokus je na tome da se taj kvarter zatvori, pa onda sve ostale. U odbrani imaju i oni slabih tačaka koje smo analizirali i probaćemo da ih iskoristimo da postižemo golove. Napad mora da bude disciplinovan, a u odbrani da zaustavimo šuterski potencijal koji protivnik posjeduje“.

I Itana Grbić zna da našu selekciju čekaju velika iskušenja.

„Posebna je energija u timu od samog dolaska u Barselonu. Osjećaj je poseban i konačno počinje ono za što smo se dugo spremale. Nikad teži zadatak nas očekuje, veliki izazov za sve nas, ali naravno da smo spremne. Sve se brzo dešavalo i ostale smo bez nekoliko važnih igračica, ali svaka djevojka je spremna i veoma značajna za tim. Uzbuđena sam i jedva čekam da vidim kako će sve to izgledati. Vjerujem u ovu ekipu i sigurna sam da ćemo dati sve od sebe. Nadam se da možemo do dva boda već na startu, iako će biti možda i najteže do sad.

Slovenija ima izuzetne bekove koji su izuzetni šuteri. Omoregi, Stanko i Gros su mi dobro poznate, one su glavne igračice, ali vjerujem u našu odbranu koja je uvijek bila naš glavni adut. Moramo da budemo strpljive u napadu i da idemo sigurno ka golu, to smo vježbali, ispoštovaćemo sve što od nas bude tražila selektorka Popović i vjerujem da to može da nas dovede do prve pobjede.

Bilo bi dobro da smo imale još vremena da se pripremimo imajući u vidu to da smo u novom sastavu, ali šta je tu je. Prilagodile smo se situaciji, nikada ni do sada nijesmo imale mnogo vremena da se spremamo pred ovakvo prvenstvo. Protiv Švedske smo vidjele koliko možemo, gdje možemo bolje i bićemo spremne za prvi meč na prvenstvu u Španiji“, zaključila je Grbić.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×