facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

"Lavice" na okupu pred mečeve protiv Sjeverne Makedonije u EHF Euro kupu

seniori
Selektorka Bojana Popović suočena sa brojnim problemima zbog povreda i izostanaka nekoliko igračica.

Prvi put od Olimpijskih igara u Tokiju, na okupu su najbolje crnogorske rukometašice – u Sportskom centru „Morača“ odradile su prvi trening u okviru EHF sedmice, tokom koje će u četvrtak u Skoplju i u nedjelju u Nikšiću, odigrati mečeve protiv Sjeverne Makedonije u EHF Euro kupu.

Iako je selektorka Bojana Popović suočena sa brojnim problemima zbog povreda i izostanaka nekoliko igračica, atmosferu u nacionalnom timu je odlična, jer su igračice i stručni štab s nestrpljenjem očekivale prvu akciju nakon osvajanja šestog mjesta na Igrama u Tokiju.

Od igračica sa spiska, selektorka Popović ne može da računa na Jelenu Despotović i Đurđinu Malović, koje su povrijeđene, te golmanku Martu Batinović koja nije dala obrazloženje za izostanak sa ove akcije. Od ranije je poznato da će ovu akciju zbog povreda propustiti Đurđina Jauković i Katarina Džaferović, dok je Andrea Klikovac završila reprezentativnu karijeru.

U nacionalni tim naknadno je pozvana desni bek Sanja Premović, koja nije prijavljena za nastup u EHF Euro kupu, ali će biti u konkurenciji za Svjetsko prvenstvo koje se u decembru održava u Španiji.

U EHF Euro kupu, pored Crne Gore i Sjeverne Makedonije, nastupiće još Slovenija i Norveška.

EHF Euro kup je takmičenje u kojem nastupaju tri domaćina Evropskog prvenstva koje se održava u novembru naredne godine i Norveška kao aktuelni šampion Starog kontinenta.

Bojana Popović, selektorka reprezentacije Crne Gore

- Konačno smo se okupili i to nakon dva mjeseca. Srećna sam jer imamo mogućnost da zajedno provedemo sedmicu i radimo na nekim stvarima koje treba da se grade. Odigraćemo dva meča sa Makedonkama u kojima ćemo probati sve one djevojke koje su bile u reprezentaciji, ali su mlade ili koje nijesu dobile značajniju priliku. Vidjećemo na nekim pozicijama nove igračice.

Javnost je upoznata da imamo dosta problema, naročito na poziciji lijevog beka - Jauković je povrijeđena, Despotović ima problem sa ramenom, a Klikovac je završila reprezentativnu karijeru. Pozvali smo Malović, ali je njen klub uputio dopis da je povrijeđena i da neće doći. Međutim, sinoć je igrala 50 minuta, tako da to nije realno, ali vidjećemo šta je po srijedi. Bekovska pozicija je desetkovana, ali probaćemo sa tim što imamo da ovu sedmicu odradimo na najbolji način.

Kakva je Sjeverna Makedonija?

- I oni grade nešto novo, a kroz kvalifikacije su pokazali borbenost i lijep nivo igre. Neće biti lako, ali ćemo probati nove nade, vidjećemo gdje smo i sa čime raspolažemo do Svjetskog prvenstva u decembru. Neće biti lako, praktično nedostaje cijela postava, ali to je što je, imamo malu bazu, nemamo mogućnost da sve dopunimo. Pitanje je da li bi jedna Francuska imala da dopuni šest, sedam igračica. Mi smo u situaciji da imamo generacijske rupe na nekim pozicijama. Na našem širem spisku je 30 igračica i to je sve što imamo.

Na spisku je bila golmanka Marta Batinović, zbog čega nije došla?

- Marta je bila na spisku, nemam odgovor zašto se nije pojavila, moraćete vi da pitate. Vjerovatno ima razlog, možda je u pitanju povreda, ali nijesam dobila tu informaciju.

Jasno je da će na Svjetskom prvenstvu u Španiji u decemrbu biti dosta kombinatorike?

- Naravno, kroz ove mečeve pokušaćemo da nađemo nove igračice koja će ta mjesta moći da popune. Na kom nivou - vidjećemo, jer je sve proces i ništa se ne radi preko noći. Taj proces u našem slučaju će biti duži, jer će neke nove djevojke morati da stasaju, a iskusnije da se podignu na još veći nivo i kroz klupska takmičenja dižu formu do samog Svjetskog prvenstva.

Tri desna beka sa EP nijesu tu - računamo i Despotović, da li je Sanja Premović rješenje?

 - Sanja je naknadno pozvana i na spisku je za Svjetsko prvenstvo. Imali smo peh sa Katarinom Džaferović,  koja je trebalo da bude dio podmlatka i dobije šansu na Svjetskom prvenstvu. Sanja neće moći da igra u EHF Euro kupu, jer je naknadno dodata na spisak, možda, eventualno, pomogne na prvenstvu u decemrbu. A sa nama je prvi put Tanja Ašanin. Pratila sam je kroz Jagodinu i sada u Mađarskoj, ali je uživo tri godne nijesam vidjela.

U Makedoniji neće igrati Majda Mehmedović i Jovanka Radičević, koje će dobiti poštedu stručnog štaba.

- Zato smo pozvali šest krila, od kojih su četiri mlađa kako bi dobili značajniju ulogu. U drugom meču koji igramo u nedjelju u Nikšiću, Jovanka i Majda će biti u sastavu.

Tanja Ašanin, desni bek reprezentacije Crne Gore

Reprezentacija je san, meni se ostvario. Osjećam se prelijepo, drago mi je što sam dobila poziv od selektorke Popović i daću sve od sebe da iskoristim šansu.

Dva meča sa Makedonkama su značajna za tebe zbog dokazivanja, ali i za ostale mlade igračice?

- Dosta je problema, ali vjerujem da će ekipa da nađe recept za sve i da tim može sve.

Što znaš o Makedonkama?

- Nijesam imala priliku da igram protiv njih, ali imaću u ova dva meča. Drugačiji je utisak na TV-u u odnosu na stvarni na terenu.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×