facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

"Lavovi" oduševili u Lundu, Švedska nije dozvolila senzaciju

seniori
Aktuelni vicešampion svijeta je slavio iako su "lavovi" odigrali sjajan meč i bili na korak od herojskog boda.

Odlično izdanje Crne Gore u Lundu nije bilo dovoljno za senzaciju u duelu protiv vicešampiona svijeta – Švedska je slavila 27:24 (15:13) u odloženom meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će naredne godine biti održano u Mađarskoj i Slovačkoj.

Do samog finiša su izabranici selektora Zorana Roganovića bili u igri da dođu do boda koji bi gotovo izvjesno, značio put na smotru najboljih selekcija Evrope, ali je lider kvalifikacione grupe sačuvao prednost i došao do treće pobjede u isto toliko mečeva.

"Moramo biti zadovoljni zalaganjem i igrom svih momaka - imam samo riječi divljenja i zahvalnosti za pristup igri i za poštovanje svega onoga o čemu smo pričali posle utakmice. Jako samo zadovoljan. Sa druge strane, čini mi se da smo propustili neke šanse, iako su imali tog osmog igrača - mogu slobodno da kažem da smo u par navrata oštećeni na jedan jako perfidan način. Opet, imamo i mi neke stvari, koje možemo još bolje da napravimo i siguran sam da smo danas vidjeli da možemo da igramo protiv ekipe koja je prije mjesec dana igrala finale Svjetskog šampionata, a i danas je igrala u istom tom sastavu, pritom su imali i Ekberga. Ovo je jedna od najboljih ekipa svijeta - ponoviću, zadovoljan sam igrom, ali ne rezultatom. Mislim da smo danas pokazali da možemo da igramo protiv bilo koje ekipe na svijetu", kazao je Roganović

Poslije sjajnog izdanja u Lundu gdje su nastupili bez nekoliko važnih igrača (Vladan Lipovina, Stefan Čavora, Stevan Vuović, Branko Kankaraš i Božo Anđelić), „lavovi“ sa dosta optimizma mogu da očekuju kraj aprila i početak maja kada će igrati mečeve odluke za plasman na Evropsko prvenstvo.

Branko Vujović je bio najbolji u redovima našeg tima sa šest golova, isto toliko iz sedmeraca je postigao Miloš Vujović. Miloš Božović je pet puta zatresao protivničku mrežu, a Vasko Ševaljević upisao četiri pogotka. Sjajan na golu bio je Nebojša Simić sa devet odbrana, uključujući i dva sedmerca.

„Odigrali smo veoma dobar meč, nijesmo ih respektovali, niti gledali što su oni uradili na Svjetskom prvenstvu u Egiptu prije samo mjesec. Nijesmo razmišljali ni o tome u kakvom sastavu nastupaju. Gledali smo samo sebe i nastojali da odigramo najbolje što možemo, iako smo se okupili na dan utakmice i bez treninga izašli na megdan takvom protivniku. Pružili smo kvalitetnu partiju, uz neke greške koje se mogu korigovati, ali sam zadovoljan. Nadam se da ćemo i mečeve odluke koji nas očekuju krajem aprila i početkom maja shvatiti kao ovaj u Lundu, odigrati utakmicu kao što je to bio slučaj protiv Švedske. Dvije pobjede i remi nas vode na prvenstvo, ali vjerujem da možemo i do sve tri pobjede“, kazao je srednji bek Miloš Božović.

Niklas Ekberg najefikasniji u pobjedničkom timu sa osam golova, od čega dva iz sedmerca.

„Odigrali smo veoma dobro, igrali smo protiv vicešampiona svijeta, tako da uopšte nije lako, jer smo praktično imali „pola treninga“ da se pripremimo. Dali smo sve od sebe, pokušali smo da ih iznenadimo. Imali smo previše isključenja, to je možda danas bila i jedina razlika između dva tima koja nas je spriječila da dođemo do pobjede. Ovakvo izdanje bi potpisali prije meča, naravno ne i poraz. Borba je bila od prvog do posljednjeg sekunda, poraz od tri gola pokazuje da su detalji odlučili pobjednika. Nikome nije lako igrati protiv Švedske, pa ni velesilama kao što je Francuska. Pokazali smo po ko zna koji put da možemo i protiv najboljih“ kazao je desni bek Branko Vujović koji je bio najekasniji u našem timu sa šest golova.

ŠVEDSKA – CRNA GORA 27:24 (15:13)

LUND – Dvorana „Sparbanken arena“. Igrano bez prisustva gledalaca. Sudije: Mažeika, Gatelis (Litvanija). Sedmerci: Švedska 4 (2), Crna Gora 6 (6). Isključenja: Švedska 10, Crna Gora 14 minuta. Crveni karton: Grbović (Crna Gora) u 54. minutu.

ŠVEDSKA: Agefors (četiri odbrana), PALICKA (pet odbrana), KARLSBOGARD 2, Johnson, EKBERG 8 (2), D. Peterson, VANE 2, F. PETERSON 2, Klar 1, Pelas 3, LAGERGREN 2, GOTFRIDSON 3, Person 3, Sunefelt, Bergendal, Lindskog 1.

CRNA GORA: Mijušković, SIMIĆ 1 (sedam odbrana i dva sedmerca), Bakić, Dragašević, LAZOVIĆ, Čepić, B. VUJOVIĆ 6, Radović, M. VUJOVIĆ 6 (6), Simović 1, ŠEVALJEVIĆ 4, BOŽOVIĆ 5, LASICA, Vujačić, Grbović 1.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×