facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

"Rezultat i igra iznad očekivanja, sve misli okrenute ka martu i borbi za Tokio"

seniori
"Lavice" sjajne na Evropskom prvenstvu u Danskoj, koje su završile na osmom mjestu, u martu ih očekuje borba za Olimpijske igre u Tokiju.

Na Evropsko prvenstvo su krenule bez velikih najava, sa željom da bez tri igračice iz startne postave sa Svjetskog prvenstva u Japanu prošle godine izbore plasman u glavnu rundu, time i priliku da odigraju još tri meča, koja bi poslužila za bolje upoznavanje sa načinom rada novog selektora Kima Rasmusena i uigravanje za olimpijski kvalifikacioni turnir. Ne samo da su ispunile taj cilj, „lavice“ su igrama u Danskoj ponovo oduševile rukometnu javnost i navijače, u šest mečeva imale su samo dva loša poluvremena (drugo protiv Danske i prvo protiv Španije), čime su pokazale da i dalje imaju karakter i kvalitet da pariraju velesilama.

Igra je na kraju bila i bolja od rezultata, nedostajalo je i sreće, naročito u duelima protiv Francuske i Rusije da bi se otišlo korak dalje i u borbu za medalju.

Novi selektor Kim Rasmusen bio je uspješan na svom debitantskom takmičenju na klupi „lavica“, koje je preuzeo desetak dana prije početka prvestva.

Kim Rasmusen, selektor reprezentacije Crne Gore

Ovo je bilo novo iskustvo za mene, nijesam znao što mogu da očekujem. Znao sam da su ove djevojke uradile sjajne stvari sa prethodnim selektorom Johansonom. Uvijek je teško preuzeti ekipu od trenera koga su djevojke voljele. Ali želio sam da pokažem respekt prema djevojkama, one su me dočekale raširenih ruku i učinile da se osjećam kao dio tima, da budem najbolji trener koji mogu biti. Ovo je bi možda i najteži zadatak koji sam imao u životu, jer sam imao samo sedam dana da pripremim ekipu. Imao sam veliku podršku od Bojane Popović i Gojka Vučinića, koji imaju veliko iskustvo sa igračicama i golmankama. Ovo nijesmo mogli da ostvarimo bez svih koji su dio ovog tima. Kada se osjećate dobro, onda su i izdanja bolja.

Osim domaćina Danske u drugom kolu grupne faze, nijedan protivnik nije nadigrao Crnu Goru. „Lavice“ su pokazale karakter u svim mečevima, naročito u posljednjem protiv Španije, kada su se vratile iz minusa od osam golova i izborile veliki remi.

Upravo je to i sjajna najava za najveći izazov ove generacije, a to je olimpijski kvalifikacioni turnir koji se u martu naredne godine igra u Podgorici.

Kim Rasmusen, selektor reprezentacije Crne Gore

U rukometu uvijek ima uspona i padova, to se vidjelo protiv Francuske, Rusije i Španije. U duelu protiv Španije smo se vratili nakon minusa od osam golova, što takođe, pokazuje nešto. Nedostaje nam nekoliko ključnih igračica, i dalje se upoznajemo, potrebno je još vremena da pronađemo balans i da se još bolje upoznamo, ali ovo prvenstvo je pokazalo da smo naučili dosta. Do marta i olimpijskih kvalifikacija ću pratiti izdanja svih igračica u klubovima, biću srećan ukoliko budem imao više djevojaka u izboru za tim. Zadovoljan sam sa ovim djevojkama, ali što je više moguće igračica treba da bude dio ovog tima.

Da je Crna Gora od starta morala najtežim putem govori i to što su dva protivnika iz grupne faze izborila plasman u polufinale – Francuska će za finale igrati protiv senzacije šampionata - Hrvatske, dok će Danska pokušati da zaustavi sjajnu Norvešku.

Majda Mehmedović, lijevi bek reprezentacije Crne Gore

Ne mogu da kažem da je krajnji ishod nešto što nas krasi, ali s obzirom na to da znam da sve djevojke i stručni štab znaju koliko smo se borili, onda sam prezadovoljna i izdanjima i zalaganjem. Svaka djevojka je dala svoj maksimu, nijesmo dozvolile nijednom protivniku da nas nadigra i lako nas pobijedi. Bile smo te koje smo se svima suprotstavile i drago mi je zbog toga, dovesti Francusku i Rusiju na samo gol je velika stvar i mogu samo da čestitam djevojkama zbog toga. Ovo je po meni uspjeh za Crnu Goru. Na šest mečeva u Danskoj imale smo samo dva loša poluvremena, ali smo izuzetno dobro igrale. Imale smo dosta problema jer je bilo i nekih povreda, imamo mali fond igračica, ali su „lavice“ ostavile srce na terenu u Danskoj i pokazale da se crnogorski rukomet igra na visokom nivou.

Rezultat i igra na Evropskom prvenstvu u Danskoj za mnoge su pozitivno iznenađenje. Ne samo zbog činjenice da u sastavu nije bilo tri igračice iz starne postave, već i zbog podatka da je Crna Gora nastup na turniru „Zlatna liga“ u oktobru završila sa tri ubjedljiva poraza i to od domaćina Danske, Francuske i Norveške.

Tri mjeseca kasnije, Jovanka Radičević i saigračice predvođene novim selektorom Rasmusenom ostavile su sjajan utisak u duelima protiv rukometnih velesila, kao što su Francuska i Rusija.

Majda Mehmedović, lijevi bek reprezentacije Crne Gore

Poslije turnira „Zlatna liga“ u Danskoj u oktobru nijesam očekivala ovakva izdanja, ali mogu samo da kažem da da „lavice“ kada obuku ovaj dres, jednostavno ne odustaju do kraja. Borile smo se tokom svih 60 minuta sa svim protivnicima. Bile smo fokusirane na ono što nam selektor Kim Rasmusen i trener Bojana Popović pričaju, da im u potpunosti vjerujemo, tako je i bilo. Nadam se da ćemo popraviti loše stvari sa prvenstva, da ćemo zadržati one dobre i spremamo se za mart kada nas očekuju važni mečevi u borbi za Olimpijske igre. Rumunija je na ovom prvenstvu bila ispod svog nivoa, mnogo bolje su izgledala prije ovog šampionata. Norveška je standardno fenomenalna i dominantna u svim segmentima, tako da biće nam teško, ali imam pozitivne misli nakon ovog prvenstva.

Naše djevojke se sada vraćaju klupskim obavezama, dok ih prva naredna akcija u dresu sa državnim grbom očekuje za tri mjeseca. Put za Tokio, na najveću svjetsku smotru sportista vodi preko Norveške, Rumunije i Kazahstana.

Jasno je da će osvajanje jednog od prva dva mjesta na turniru biti težak zadatak, ali i to da ga „lavice“ poslije sjajnih izdanja u Danskoj, mogu očekivati sa velikim optimizmom.

Ema Ramusović, pivot reprezentacije Crne Gore

Ponosna sam na ekipu, iskrena da budem nijesam očekivala da ćemo biti u ovako dobrom ritmu. Ostaje žal što nijesmo ostvarile pobjede protiv Francuske i Rusije, iako smo odigrale veoma dobro. U svim ostalima mečevima smo odigrale sjajno i ponosna sam na svaku djevojku. Na ovom prvenstvu smo prezentovale ono što nas očekuje u budućnosti. Ova ekipa može mnogo i to smo pokazale i na ovom prvenstvu, jer smo iz meča u meč djelovale sve bolje. Vjerujem u ovaj tim i znam da će to biti dobro. Sada se okrećemo olimpijskom kvalifikacionom turniru, imamo dosta iskustva u duelima protiv Norveške i Rumunije, poznajemo ih veoma dobro. Sigurna sam da ćemo na turniru u Podgorici dati sve od sebe, kako bi ishod bio u našu korist.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×