facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

"Lavice" žele da se revanširaju Španiji i zaokruže uspješan nastup u Danskoj

seniori
Crna Gora bi u slučaju pobjede nastup na Evropskom prvenstvu u Danskoj završila na 7. ili 8. mjestu.

Crna Gora u utorak (16 sati) protiv Španije igra posljednji meč u glavnoj rundi Evropskog prvenstva u Danskoj. Za „lavice“ će to biti i posljednji meč na šestom učešću na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta, jer su ranije izgubile šanse za prolaz u završnicu. Nakon ubjedljive pobjede protiv Švedske, prve u glavnoj rundi, a druge na prvenstvu, izabranice selektora Kima Rasmusena u odličnom raspoloženju dočekuju duel protiv Španije, sa željom da pobjedom zaokruže uspješan nastup u Danskoj.

Iako oslabljene neigranjem tri igračice iz startne postave (Marina Rajčić, Milena Raičević i Tatjana Brnović), „lavice“ ne samo da su ispunile cilj i izborile plasman u glavnu rundu, već su ostavile sjajan utisak u dosadašnjih pet mečeva, izuzev drugog poluvremena duela protiv domaćina Danske.

U duelima protiv rukometnih velesila Francuske i Rusije, nedostajalo je sreće da se ostvari bolji rezultat od minimalnih poraza, ali je zato ubjedljiva pobjeda protiv Švedske, potvrdila da ova generacija ima svjetlu budućnost i da sa optimizmom može da očekuje mart, kada će se u Podgorici boriti za plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Ema Ramusović, pivot reprezentacije Crne Gore

Ponosna sam na ekipu zbog svega što smo uradile na ovom prvenstvu. Bilo je teško, ali dale smo sve od sebe i bez obzira na rezultat, protiv Francuske i Rusije smo pokazale da možemo da se nosimo i sa najboljim ekipama. Odbrana je naš glavni adut i sve kreće od tog segmenta igre. Ukoliko je odbrana na zavidnom nivou, onda je i u napadu mnogo lakše. Žao mi je zbog povrede Tatjane Brnović i njene spriječenosti da bude dio tima na ovom prvenstvu, a srećna što sam dobila priliku i iskoristila minute na teretnu onako kako treba. Španija je posljednji protivnik na prvenstvu, imamo motiv da budemo četvrte u grupi, odnosno sedme ili osme na prvenstvu. To je vrhunska ekipa, imaju dugu klupu, iskusne su i jasno je da moramo da damo posljednji atom snage, jer je umor prisutan kod nas. Daćemo sve od sebe kako bi nastavile da se prezentujemo u svijetlu kao do sad.

Španija je bila protivnik i na posljednjem velikom takmičenju. Na Svjetskom prvenstvu u Japanu prošle godine, „furija“ je slavila (27:26) i to nakon velikog pada u igri naše selekcije koja je imala i četiri gola prednosti sredinom drugog poluvremena. Ispostavilo se da je taj poraz naše djevojke koštao borbe za medalju na šampionatu na kojem je osvojeno peto mjesto, što je i najbolji rezultat na planetarnim smotrama.

Zato Jovanki Radičević i saigračicama neće nedostajati motiva da se revanširaju velikom rivalu i pobjedom kao sedmoplasirane ili osmoplasirane završe učešće na Evropskom prvenstvu u Danskoj.

Marta Batinović, golmanka reprezentacije Crne Gore

Karakter je naša šansa u duelu protiv Španije, kao i naše zajedništvo. Protiv Španije smo na Svjetskom prvenstvu prošle godine odigrale utakmicu koja nas je koštala prilike da odemo stepenicu više. To nam je posljednja utakmica i naravno da je prisutan i umor, ali nećemo dati na sebe i vjerujem da ćemo odigrati dobro i pokazati karakter. Nadam se da ćemo ovo prvenstvo završiti na najbolji mogući način. Za tri mjeseca nas očekuje ono zbog čega smo svi ovdje i za što živimo, a to su olimpijske kvalifikacije. Već sada razmišljamo o martu i turniru koji nas očekuje u Podgorici. Imamo motiv da se što bolje uigramo za taj izazov i spremno dočekamo te mečeve. Imale smo tešku grupu, da smo bile u nekoj drugoj, možda bi se stvari drugačije razvile. U kakvoj smo grupi bile govori i to što će dva tima sa kojima smo igrali u prvoj fazi vjerovatno igrati za medalju. Dokazale smo da možemo da igramo sa svima, ostaje žal što protiv Francuske ili Rusije, nijesmo osvojile makar bod.

Uoči posljednjeg kola u grupi 1, Rusija i Francuska imaju po sedam, a Danska šest bodova. Te tri selekcije bore se za dva mjesta koja vode u polufinale.

U najboljoj poziciji je Francuska koja igra protiv Švedske koja ima samo bod uoči posljednjeg kola.

Danska i Rusija u direktnom duelu odlučiće putnika u završnicu šampionata.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×