facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

Duele protiv Švedske i Španije iskoristiti za uigravanje za olimpijske kvalifikacije

seniori
Crna Gora na posljednja dva velika takmičenja savladala je Švedsku, koja je takođe, bez šansi za plasman u polufinale.

Crna Gora nakon dva dana pauze u nedjelju nastavlja takmičenje na Evropskom prvenstvu u Danskoj – u drugom meču u glavnoj rundi protivnik je Švedska, koja je porazom od Danske, kao i naša selekcija izgubila šanse da izbori plasman u polufinale.

Poraz od aktuelnog olimpijskog šampiona i vicešampiona Starog kontinenta – Rusije, u dramatičnom meču na startu glavne runde, „lavice“ su morale da zaborave i okrenu se preostalim duelima na šampionatu u Danskoj. Tako će mečevi protiv Švedske i Španije biti sjajna uvertira i prilika za uigravanje za najveći izazov koji ih očekuje, a to su kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju, u martu naredne godine u Podgorici.

Rusija i Francuska su blizu plasmana u polufinale, Danska je zadržala šanse da prođe u završnicu, dok će Švedska, Španija i naša reprezentacija posljednja dva meča na smotri najboljih selekcija Evrope, iskoristiti za uigravanje za martovski izazov koji ih očekuje na putu do Tokija.

Andrea Klikovac, desni bek reprezentacije Crne Gore

Srećna sam kako smo odigrale dosadašnje mečeve, iako ostaje žal zbog izgubljenih bodova protiv Rusije i Francuske. Nazad ipak, ne možemo, iako smo zaslužile bodove. Nadam se da ćemo protiv Švedske upisati pobjedu. Bila sam pomalo skeptična u početku, jer nije bilo dovoljno vremena za pripreme i adaptaciju na sistem rada novog selektora. Ipak, znala sam da ćemo se boriti i da nećemo odustati, što smo i pokazale. Švedska nije imala neke značajnije rezultate u posljednje vrijeme, ali na ovom prvenstvu igra veoma dobro. Odbrana je kao i uvijek naš adut, a treba da obratimo pažnju i na polukontre i da budemo strpljive u napadu.

U dosadašnja četiri meča na Evropskom prvenstvu u Danskoj, Crna Gora je doživjela tri poraza. Izdanja oslabljenog tima koji u Skandinaviji nastupa bez tri igračice iz startne postave sa posljednjeg Svjetskog prvenstva u Japanu u decembru prošle godine, međutim, mnogo su bolja od rezultata, pa su „lavice“ izuzev drugog poluvremena okršaja protiv Danske, pokazale da mogu da igraju sa svim protivnicima.

Preostala dva meča na šestom prvenstvu Evrope za naš državni tim nakon obnove nezavisnosti, treba iskoristiti na najbolji mogući način, imajući u vidu to da u martu neće biti mnogo vremena za pripreme u uigravanje uoči olimpijskog kvalifikacionog turnira.

Dijana Mugoša, lijevo krilo reprezentacije Crne Gore

Zadovoljne smo i ponosne izdanjima. Nije nam se dalo da uzmemo bodove, ali mislim da bi trebalo da nastavimo u ovom ritmu i to će nam se vratiti. Dobro se poznajemo i mislim da možemo da odigramo dobro protiv Švedske. Daćemo maksimum, a mislim da je mnogo važno da osvojimo bodove zbog samopouzdanja za ono što nas očekuje u martu. Trebalo bi da igramo isto kao protiv Francuske i Rusije - jako u odbrani, pametno u napadu i da, naravno, posljednjih pet minuta preokrenemo u našu korist, a ne da izgubimo koncentraciju i imamo pad u igri. I mi mlađe strpljivo čekamo šansu i kad nam se ukaže, svaka od nas će to da iskoristi najpametnije što može.

Crna Gora i Švedska bili su rivali na posljednja dva velika takmičenja i oba puta slavila je naša reprezentacija. Na Svjetskom prvenstvu u Japanu prošle godine bilo je 26:23, dok je na Evropskom prvenstvu u Francuskoj 2018, takođe, u duelu glavne runde bilo 30:28.

Anastasija Babović, golmanka reprezentacije Crne Gore

Mnogo mi znači svaki minut na golu reprezentacije, ne postoji veća čast za mladu igračicu nego da predstavlja svoju zemlju. Vjerujem da je ovo samo početak. Nijesam očekivala da ću opšte biti ovdje. Godinu sam bila bez rukometa, ali vrijedno sam radila i duboko u sebi vjerovala u ovo. Baš zbog toga sam ponosna na sebe, kad vidim gdje sam sad i gdje sam bila prije godinu. Cilj je da pokažemo da možemo da igramo još bolje, da budemo na većem nivou nego na prethodnim utakmicama. Hoćemo da ostavimo srce na terenu, samo sa malo više koncentracije. Na ove dvije utakmice moramo da damo maksimum, da bismo se pripremile za ono što nam je najvažnije sljedeće godine - olimpijske kvalifikacije. Obje ekipe su jako kvalitetne, sigurno nam neće biti lako, ali mislim da možemo da igramo sa njima na veoma visokom nivou.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×