facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

"Lavice" stale na korak od senzacije protiv Rusije

seniori
Rusija slavila u dramatičnoj završnici duela u Herningu, "lavice" propustile napad za herojski remi.

Iako su kao i protiv Francuske na startu prvenstva sjajan sjajan otpor još jednoj rukometnoj velesili, „lavice“ su doživjele poraz na startu glavne runde šampionata Evrope u Danskoj – Rusija je slavila 24:23 (13:13) nakon dramatičnog duela u Herningu i opravdala ulogu favorita za četvrtu pobjedu u isto toliko mečeva.

Crna Gora je doživjela treći poraz u Danskoj, ali ponovo pokazala da može da parira i najboljim selekcijama na planeti. Nedostajalo je sreće da se sruši aktuelni olimpijski šampion i vicešampion Starog kontinenta, jer su izabranice Kima Rasmusena imale 52 sekunde za posljednji napad i priliku da dođu do remija, ali ga nijesu iskoristile.

Bilo je i promašenih zicera, nekoliko puta zatresao se i okvir gola Rusije, pa je poraz bio neizbježan. Ali utisak je više nego pozitivan - tim koji predvodi Kim Rasmusen pokazao je da raste, da ima potencijal i da će imati što da pokaže u martu naredne godine, kada slijedi najveći izazov, odnosno borba za Olimpijske igre u Tokiju.

Kad je Fomina pogodila za vođstvo svog tima od tri gola (24:20) četiri minuta prije kraja, izgledalo je da je sve izgubljeno. Despotović i Jauković koja je postigla dva vezana gola donijeli su dramatičnu završnicu (23:24, 59. minut), u kojoj je bilo prilike i da se dođe do herojskog remija, ali je Rusija ipak, odbranila posljednji napad našeg tima.

Jelena Despotović je bila igračica utakmice sa sedam golova, Đurđina Jauković je postigla pet, dok su po tri puta protivničku mrežu zatresle Jovana Radičević, Ema Ramusović i Majda Mehmedović. Marta Batinović je upisala devet odbrana.

Naredni meč u Danskoj, Crna Gora će odigrati u nedjelju protiv Švedske.

Neriješeno je bilo nakon prvog poluvremena duela protiv aktuelnog olimpijskog šampiona i vicešampiona Evrope.

Sjajno su „lavice“ otvorile duel i u 9. minutu vodile 5:2 poslije gola Jauković, uz nekoliko promašenih zicera, te šuteva koji su završili na okviru gola, nakon čega je uslijedio pad u igri. Rusija je u narednih devet minuta positgla šest vezanih golova za vođstvo 8:5 u 18. minutu, nakon što je mrežu našeg tima zatresla Samohina.

Nakon izjednačenja preko Mehmedović, Jauković i Despotović (8:8, 20. minut), naše djevojke su ponovo povele u 28. minutu, kada je seriju od tri pogotka zaključila Despotović za 12:11.

Fomina se pobrinula da rezultat prvog poluvremena bude neriješen – 13:13.

Do sredine drugog poluvremena igralo se gol za gol, da bi naša selekcija preko Bobane Klikovac, Mehmedović i Despotović koja je pogodila šesti šut iz isto toliko pokušaja, došla do dva gola prednosti (19:17) u 43. minutu.

Ponovo je uslijedio odgovor Rusije i serija 7:1 koju je zaključila Fomina za vođstvo svog tima (24:20), četiri minuta prije kraja.

Iako je izgledalo da je pitanje pobjednika riješeno, tako nijesu mislile naše djevojke – Despotović, a potom Jauković koja je postigla dva vezana gola donijele su dramatičnu završnicu u Herningu.

Crna Gora se odbranila, imala 52 sekunde za posljednji napad u kojem je krenula sa sedam igračica, ali ga nije organizovala na najbolji način, pa se Rusija izvukla i zadržala maksimalan učinak na prvenstvu na kojem želi da osvoji jedinu zlatnu medalju koju nema u svojoj kolekciji.

CRNA GORA - RUSIJA 23:24 (13:13)

Herning - „Jiske bank boksen". Igrano bez prisustva publike. Sudije: Antić, Jakovljević (Srbija). Sedmerci: Crna Gora 5 (4), Rusija 4 (4). Isključenja: Crna Gora 6, Rusija 6 minuta.

Crna Gora: Babović (dvije odbrane), Nenezić, Batinović (devet odbrana), Radičević 3 (3), Jauković 5 (1), Pletikosić, Mugoša, Džaferović, A. Klikovac, Ujkić 1, Ramusović 3, B. Klikovac 1, Mehmedović 3, Despotović 7, Grbić, Vukčević.

Rusija: Sedojkina (četiri odbrane i sedmerac), Kaljinina (tri odbrane), Dmitrijeva 1, Vedjohina 4, Bobrovnjikova 2, Samohina 4 (4), Makejeva 1, Fomina 4, Sabirova, Iljina, Malašenko, Managarova 3, Skorobogatčenko, Maslova 2, Kožokar 3, Ilarionova.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×