facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

Bez pritiska ostaviti dobar utisak protiv rukometne velesile

seniori
Rusija je četvorostruki šampion svijeta, osvajač olimpijskog zlata 2016. i aktuelni vicešampion Evrope.

Ženska seniorska reprezentacija u četvrtak (18.15 sati) igra prvi meč u glavnoj rundi Evropskog prvenstva u Danskoj – protivnik će biti Rusija, koja je u drugu fazu prenijela maksimalna četiri boda, pa je jasno kakav će zadatak biti pred našim djevojkama.

Pritisak je međutim, mnogo manji, jer je ispunjen glavni cilj uoči prvenstva, a to je plasman među 12 najboljih koji donosi još tri meča koji su sjajna prilika za uigravanje izabranica novog selektora Kima Rasmusena za ključni cilj ove generacije – olimpijski kvalifikacioni turnir koji se u martu naredne godine održava u Podgorici.

Jovanka Radičević, kapitenka reprezentacije Crne Gore

Bilo je teško ispuniti cilj, ali znale smo da nam je želja da idemo u glavnu fazu i to smo uspjele. Ponosna sam, nijesmo bile kompletne i bilo je dosta otežavajućih okolnosti uoči ovog prvenstva. Ova generacija može još da pruži, žao mi je što protiv Francuske nijesmo osvojile makar bod, jer smo odigrale veoma dobro. Bez obzira na dva poraza, utakmica protiv Slovenije je pokazala naš karakter, srce i šta za nas znači dres sa državnim grbom. Kada dođe takva utakmica, nije važna ni taktika, već se igra srcem i to smo i pokazale. Imale smo pad u igri, cilj je ostvaren i moramo da budemo srećne i ponosne. I prije prvenstva je cilj bio da prođemo dalje, da bi imale još tri utakmice, kako bi se što bolje uigrale za ono što nas očekuje u martu. Utakmice protiv timova kao što su Rusija, Švedska i Španija ne može da zamijeni nijedan trening, tako da je ovoj generaciji potrebno da raste kroz takve duele. Vjerujem da ćemo svaki duel iskoristiti na najbolji način bez obzira na krajnji rezultat. Rusija ima sjajne igračice iako nije došla Vjahireva, ali vidjele smo da igraju na vrhunskom nivou. Vjerujem da možemo da se borimo, nakon što se u duelima protiv Francuske i Danske vidjelo koliko znači duža klupa protivnika.

Rusija je četvorostruki šampion svijeta i osvajač olimpijskog zlata 2016. godine, a u Dansku je stigla kao aktuelni vicešampion Evrope.

Iako u timu nema glavne zvijezde i najbolje igračice Ane Vjahireve, Ruskinje su u grupnoj fazi potvrdile kvalitet i ostvarile pobjede u duelima protiv Španije, Češke i Švedske, uz gol razliku +15.

Ema Ramusović, pivot reprezentacije Crne Gore

Ponosna sam na ekipu i srećna zbog pobjede protiv Slovenije koja nam puno znači. Imale smo i sedam golova prednosti, koja se istopila na samo gol, ali srećne smo zbog pobjede i prolaza u drugu fazu. Imali smo oscilacija u igri u sva tri meča, razlog možda leži u tome da imamo nešto manju rotaciju. Sve ekipe imaju rotaciju, kada dođe do zamora, psihičkog ili fizičkog, imaju prostora za zamjene, dok smo mi svedene na određeni broj igračica. Zato moramo da iznesemo i veći teret od ostalih ekipa. Ne volim da prognoziram i pričam unaprijed kada su u pitanju protivnici u glavnoj rundi, daćemo sve od sebe. Svaki tim je dobar na svoj način, pokriven na svim pozicijama i sa dugom klupom, tako da mogu da obećavam samo veliku borbu i zalaganje. Nadam se da će krajnji ishod biti u našu korist. Nama je svaka utakmica mnogo važna, to je iskustvo više i to u periodu kada nam je najpotrebnije. Još se upoznajemo sa novim selektorom, ali do sad je svaka djevojka zadovoljna i srećna što je on tu.

Crna Gora i Rusija posljednji put igrali su u decembru prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Japanu, kada je „zbornaja“ slavila u meču glavne runde 35:28.

Mnogo bolji utisak, „lavice“ su ostavile na posljednjem Evropskom prvenstvu u Francuskoj, kada su doživjele minimalan poraz (24:23), iako su na poluvremenu imale dva gola prednosti (15:13) protiv selekcije koju je tada predvodio Evgeni Trefilov.

Matea Pletikosić, srednji bek reprezentacije Crne Gore

Srećna sam zbog plasmana u glavnu rundu i zahvalna čitavom timu što smo dale sve od sebe da pobijedimo Sloveniju. Ostaje žal zbog utakmice protiv Francuske, nijesmo iskoristile neke zicere protiv protivnika koji se prikazao u nešto lošijem izdanju. Idemo dalje i okrećemo se novim protivnicima. Biće teško jer igramo protiv jakih protivnika, imaju kvalitetne igračice, ali nadam se da im možemo parirati sa energijom i željom koju imamo. Treba da ponovimo igru iz duela protiv Francuske, uz malo veći fokus ili izdanje iz prvog poluvremena meča protiv Danske. Sa tom energijom vjerujem da možemo odlučno da igramo protiv svakog tima. To će biti korisno za nas za sve što slijedi. Rusija je protivnik na startu glavne runde, težak rival, ali moramo da se spremimo i idemo jako. Nedostaje im Vjahireva, jedna od najboljih igračica na svijetu, teško je zamijeniti, ali imaju takvu klupu i dobru rotaciju, dovoljno je da jedna igračica bude i 10-ak minuta na terenu, pa da njihov kvalitet dođe do izražaja.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×