facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

"Lavice" spremne za početak Evropskog prvenstva u Danskoj

seniori
Francuska prvi protivnik na Evropskom prvenstvu, duel se igra u petak u Herningu.

„Lavice“ spremne za početak Evropskog prvenstva – nakon sedam dana priprema u Podgorici, naše djevojke u srijedu preko Tirane i Frankfurta, putuju za Herning, gdje u petak duelom protiv aktuelnog šampiona Starog kontinenta – Francuske počinju nastup na smotri 16 najboljih selekcija kontinenta.

Odlična atmosfera vlada u timu, što je bilo evidentno i na posljednjem treningu u Podgorici, te zvaničnom slikanju, nakon kojeg je uslijedila i konferencija za medije.

O očekivanjima od predstojećeg prvenstva govorili su selektor Kim Rasmusen, kapiten Jovanka Radičević i golmanka Marta Batinović, dok je predsjednik Saveza Petar Kapisoda poželio „lavicama“ uspješan nastup u Danskoj.

Kim Rasmusen, selektor reprezentacije Crne Gore

Mnogo puta sam imao priliku da vodim reprezentaciju protiv Crne Gore, a sada sam zajedno sa ovim sjajnim djevojkama. Čast mi je što ću biti u prilici da ih predvodim na ovom prvenstvu, jer sam imao priliku da se uvjerim sa koliko želje igraju na svakom prvenstvu. Trenirali smo dobro tokom priprema, probali neke nove stvari, a ukoliko pružimo maksimum u što ne sumnjam, vjerujem da možemo da iznenadimo mnoge, pa i sebe. Ovo je veliki izazov za tim i mene, ali vjerujem da ćemo odgovoriti na pravi način.

Ne mogu da uporedim ovaj tim sa onim koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu u Japanu prošle godine. To su dva potpuno različita tima i dva različita izazova. Ovaj tim će nastupiti bez lidera u posljednjih desetak godina, a to je Milena Raičević. Biće zanimljivo da vidimo kako ćemo nadoknaditi njeno odsustvo. Ovog puta tim treba da bude naš najbolji igrač. To ćemo pokušati da uradimo i da timskom igrom dođemo do dobrog rezultata u Danskoj.

Petar Kapisoda, predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore

Predstojeće prvenstvo je veliki izazov iz više razloga. Prije svega, zadovoljstvo je što će šampionat uopšte biti odigran zbog okolnosti u kojima živimo već duže vrijeme zbog korona virusa. Izazov je i zbog činjenice da neće biti nekoliko važnih igračica sa posljednjeg velikog takmičenja na kojem smo nastupili, a takođe, i zbog veoma teške grupe u kojoj se nalazimo.

I naravno, ovo će biti izazov zbog činjenice da je prvo takmičenje na kojem će novi stručni štab na čelu sa selektorom Kimom Ramusenom, predvoditi naš nacionalni tim.

Više puta sam istakao da je Savez kao ključni cilj u narednom periodu označio plasman na Olimpijske igre u Tokiju i to na kvalifikacionom turniru čiji smo domaćini u martu naredne godine. Ipak, to ne znači da nemamo ciljeve i na predstojećem prvenstvu Evrope u Danskoj. Osnovni cilj je da se pruži maksimum i bez rezultatskog imperativa, dođe do dobrog rezultata u veoma jakoj konkurenciji.

Stoga, igračicama i stručnom štabu želim mnogo uspjeha u Danskoj, uz očekivanje da će kao i uvijek do sada pokazati karakter, da će ginuti za svaku loptu i da će nastaviti da budu primjer pravog odnosa prema dresu sa državnim grbom.

Predstojeće prvenstvo će biti šesta smotra najboljih selekcija Starog kontinenta na kojoj će nastupiti naša reprezentacija.

Jovanka Radičević, kapiten reprezentacije Crne Gore

Ovo će biti specifično prvenstvo zbog cjelokupne situacije sa korona virusom, ali i uslova u kojima će biti odigrano. Ali kako je svima, tako je i nama. Veliki izazov je pred nama, nećemo biti kompletne, nedostajaće nam Katarina Bulatović, Milena Raičević i Tatjana Brnović, ali smatram da ova ekipa može da iznenadi i vjerujem da će tim biti naš glavni adut na ovom prvenstvu.

Očekivanja javnosti i navijača uoči svakog prvenstva su da osvojimo medalju, ali moramo da budemo realne i da smo svjesne kvaliteta protivnika i činjenice da se nalazimo u najtežoj grupi. Sigurno je da nijesmo favoriti ni u jednom meču, ali ne bježimo od borbe i mogu da obećam u ime svih djevojaka da ćemo dati sve od sebe. To je ono na što smo vas navikle i to će nas uvijek krasiti bez obzira na to u kojem sastavu ćemo da izađemo. Vidjećemo za što će to biti dovoljno.

Marta Batinović, golmanka reprezentacije Crne Gore

Idemo u izmijenjenom sastavu u odnosu na Svjetsko prvenstvo u Japanu, ali sa željom da se borimo i da pružimo maksimum. Svi poznaju reprezentaciju Crne Gore i znaju da sve mi koje smo tu dajemo sve od sebe i ginemo za ovaj dres. To je ono što krasi ovaj tim. Naši najveći aduti su odbrana, brza kontra i polukontra, tako da se nadam da ćemo na ovom prvenstvu pokazati da smo jedno, bez obzira na to u kojem sastavu nastupamo. Imamo mlade nade, imamo iskusnije igračice, tako da moramo igrati kao jedno. Očekuje se puno od nas, i naša očekivanja su velika, iako znamo da nas najvažnije takmičenje očekuje u martu kada ćemo se boriti za Olimpijske igre. Vjerujem da će sve djevojke biti zdrave i da će nas zaobići koronavirus.

Iz odbrane kreće sve, imamo odlična krila koja imaju sjajnu energiju od prvog do posljednjeg minuta.

Suvišno je govoriti o kvalitetu protivnika sa kojima igramo u Herningu, cijenimo sve rivale, ali borićemo se i dati sve od sebe.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×