facebook instagram twitter viber licenciranje zrscg
Rukometni savez
Crne Gore

Druga godina projekta ‘’Razvoj rukometa u vrtićima’’ uz novu bojanku za djecu rukoMEtić

seniori
U drugoj godini projekta, biće obuhvaćeno 6 gradova, 7 vrtića, a 12 naših trenera, radiće sa više od 350 djece u tim opštinama.

Rukometni savez Crne Gore i Evropska rukometna federacija s ponosom najavljuju nastavak uspješnog projekta koji spaja sport i kreativnost, podstičući najmlađe na zdrav životni stil i razvoj talenata.

Razvoj rukometa u vrtićima je projekat koji zajednički realizuju Evropska rukometna federacija EHF) i Rukometni savez Crne Gore (RSCG) od marta 2024. godine i ima za cilj da se djeca upoznaju sa rukometom, nauče prve rukometne korake i već od najmlađih dana razvijaju ljubav prema sportu koji je jedan od najuspješnijih u našoj državi. Projekat je institucionalno podržalo Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija.

Nakon uspješne prve godine i programa koji je realizovan u Podgorici, Cetinju i Nikšiću sa više od 200 djece iz 4 vrtića, uzrasta 3 do 6 godina, ove godine se aktivnosti, uz navedena tri grada, nastavljaju i na primorju, odnosno u Baru, Tivtu i Ulcinju. U drugoj godini projekta, obuhvatićemo dakle, 6 gradova, 7 vrtića, a 12 naših trenera, radiće sa više od 350 djece u tim opštinama.

U prethodnom ciklusu, Rukometni savez Crne Gore je svim vrtićima učesnicima projekta donirao i vrijednu opremu koja će koristiti djeci u narednom periodu.

Projekat spaja teorijsko i praktično učenje, pa djeca uzrasta od 3 do 6 godina imaju priliku da se upoznaju sa rukometom kroz rad sa eminentnim trenerima, sadašnjim i bivšim reprezentativcima, te da uče prve rukometne korake.

Predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore Petar Kapisoda istakao je važnost sporta u razvoju djece:

’’Sport nije samo fizička aktivnost, ovaj projekat nam pomaže da djecu učimo vrijednostima poput timskog rada, discipline i istrajnosti. Sve ovo na zabavan način za njih, a nama daje priliku da već od najmlađih uzrasta popularizujemo rukomet i prepoznamo talente. U odnosu na prošlu godinu, uvećali smo broj gradova u kojima smo prisutni, ali i aktivnosti koje realizujemo s djecom.

Savez je odlučan i istrajan u svojim naporima da popularizuje jedan od najuspješnijih sportova u našoj državi, i vjerujem da upravo kroz rad sa najmlađima možemo da postignemo mnogo. Na ovaj način, uključujemo i širu zajednicu. Siguran sam da nas očekuje jedna uzbudljiva godina i da su ovo tek počeci projekta koji ostvaruje sjajne rezultate’’, kazao je Kapisoda.

Posebnost nastavka projekta je i saradnja sa CS Cassiopeia, što je rezultiralo jedinstvenom bojankom rukoMEtić, koja će, uz druge aktivnosti projekta, podstaći djecu na bavljenje sportom i razvoj kreativnosti.

’Nakon uspješne saradnje s Crnogorskim olimpijskim komitetom, i bojankom Olimpijski sportovi, izazov da kreiramo novu bojanku kroz koju ćemo spojiti rukomet, učenje i zabavu smo rado prihvatile. Ova jedinstvena bojanka osmišljena je kako bi najmlađima približila rukomet i podstakla ih na aktivan životni stil kroz zabavne i edukativne aktivnosti.’’, istakla je Adrijana Husić, urednica izdanja Crnogorska bojanka.

’Kroz ilustracije koje je radila Tanja Stevanović željele smo da prikažemo razne rukometne akcije, likove igrača i igračica preslikanih u tipične crnogorske životinje, kao i navijača koji su neizostavan dio rukometnih utakmica. Tako je nastalo izdanje gdje će djeca imati priliku da bojaju scene s utakmica, učeći pritom o pravilima igre, timskom duhu i fair playu. Ova bojanka nije samo putovanje kroz uzbudljivu rukometnu igru; djecu upoznajemo i s tipičnim životinjama koje žive u Crnoj Gori – na kopnu, u vodi i na nebu.’’, dodala je Husić.

Pored posebnog izdanja Crnogorske bojanke rukoMEtić, dječaci i djevojčice iz Podgorice, Cetinja, Nikšića, Bara, Tivta i Ulcinja, na poklon će dobiti i druga izdanja Crnogorske bojanke čime se dodatno podstiče njihov kreativni razvoj i širi znanje o Crnoj Gori.

*** *** ***

Evropska rukometna federacija, osnovana 17. novembra 1991. godine, predstavija centralnu rukometnu organizaciju u Evropi i broji 50 članica i dva pridružena saveza. Sa sjedištem u Beču, Austrija, odgovornosti EHF-a obuhvataju organizaciju i vođenje najprestižnijih i takmičarskih rukometnih događaja na svjetskom nivou, uključujući EHF Ligu šampiona i EHF EURO.

Rukometni savez Crne Gore osnovan je 26. januara 1958. godine pod okriljem Rukometnog saveza Jugoslavije. Nakon što je Crna Gora 21. maja 2006. godine obnovila nezavisnost, Rukometni savez Crne Gore je nacionalna sportska federacija, pod čijim okriljem se organizuju nacionalna takmičenja, a reprezentativne selekcije nastupaju na međunarodnoj sceni. Punopravni član Evropske rukometne federaciie (EHF), Rukometni savez Crne Gore postao je 10. jula 2006. na sjednici Izvršnog komiteta EHF- a u Pragu. Od 27. aprila 2007, RSCG je punopravni član Svjetske rukometne federacije (IHF) nakon odluke koja je donesena u Madridu.

facebook instagram twitter viber licenciranje
×