"Odluka da se Prva muška liga proširi za dva mjesta doprinosi razvoju rukometa"
03.06.2020

Odluka Upravnog odbora Rukometnog saveza Crne Gore da Prva muška liga u narednoj sezoni bude proširena za dva tima, doprinosi razvoju rukometa, garantuje više kvalitetnijih i težih utakmica između najboljih timova, što će doprinijeti razvoju igrača, kaže predsjednik RK Berane 1949 Dragić Vukić u razgovoru za zvanični sajt Saveza.

Berane 1949 je u trenutku prekida takmičenja zbog epidemije novog corona virusa bilo na prvom mjestu Druge muške lige, a nakon odluke UO RSCG da se Prva liga proširi za dva mjesta, od naredne sezone će biti dio elitnog ranga takmičenja. U Beranama kao gradu rukometa, vlada veliko interesovanje za taj sport, što se potvrđuje i velikim brojem gledalaca na mečevima, ističe Vukić. Uz Opštinu Berane koja daje najveću podršku, Vukić očekuje da će klub dobiti i nove sponzore, nakon što je liga proširena za dva mjesta.

Kako komentarišete odluku Upravnog odbora Rukometnog saveza Crne Gore da Prva muška liga bude proširena za dva tima u narednoj sezoni?

Zvanični stav UO RK Berane 1949, a i moje mišljenje su da je odluka Saveza ispravna. Smatram da Savez ovoga puta direktno doprinosi razvoju rukometa kao sporta u Crnoj Gori. Evo u tri uzročno posljedične veze da istaknem da odluka o proširenje lige garantuje više kvalitetnijih i težih utakmica između najboljih timova, više „jakih“ utakmica doprinosi razvoju igrača individualaca i više jakih utakmica u rukama. Praznici rukometa, odnosno više rukometnih derbija u Crnoj Gori, a samim tim i u Beranama, doprinose popularizaciji ovog divnog sporta i povećanju broja gledalaca, što je i jedan od strateških ciljeva i prioriteta važeće Strategije razvoja rukometa u Crnoj Gori.

 

-           Kako će navedena odluka uticati na razvoj rukometa u Vašem gradu i koliko je značajno što će Vaš tim biti u prilici da igra protiv najboljih timova u državi?

Berane je grad rukometa. Odluka direktno utiče na razvoj rukometa u našem gradu. Velika popularnost rukometnog sporta u Beranama potvrđivana je i potvrđuje se velikim brojem gledalaca, koji prisustvuju prvenstvenim, kup i ranijim utakmicama na evropskoj sceni, velikim brojem zainteresovane djece za učlanjenje u školu rukometa. Da priznam da smo željni da ukrstimo loptu sa najboljim crnogorskim klubovima. Ne mislim samo u seniorskoj konkurenciji. Domaća liga se prethodnih godina svodila na dvije-tri ekipe i igrači nijesu imali mogućnosti da napreduju, zbog čega smo generalno loše prolazili u evropskim takmičenjima. Hoćemo da stvorimo nove igrače koji će napredovati kroz jake utakmice.

-           Kakvi su planovi kluba za narednu sezonu i što je potrebno uraditi kako bi klub bio spreman za učešće u najvišem rangu takmičenja?

Opština Berane stoji iza svake zdrave inicijative koja je vezana za sport i zdrav način života. Osim Opštine kao generalnog sponzora, u procesu smo potpisivanja sponzorskih ugovora koji su prije proširenja lige bili miljama daleko. Zato i odluka Saveza doprinosi većem ulaganju u rukomet. Stabilna materijalna baza za budućnost će biti obezbijeđena u toku ljeta. UO RK Berane 1949 je predstavio ciljeve za narednu prvoligašku takmičarsku sezonu. Ciljevi nijesu utopijski i ne tražimo zvijezde sa neba, jer je strategija na kojoj radimo ka ostvarenju ciljeva malo duži put, svako dijete koje zavoli ovaj sport kao bilo kakav doprinos razvoju rukometa nam je prioritet – zaključio je Vukić.

© Rukometni savez Crne Gore 2018