"Uspješna 2019. kao najava godine koja donosi brojne izazove"
07.02.2020

Predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore Petar Kapisoda prethodnu godinu ocijenio je uspješnom, navodeći da su reprezentativne selekcije ostvarile sjajne rezultate i nastavile kontinuitet učešća na najvećim takmičenjima.

"Lavice su nas obradovale u junu kada su u nezaboravnoj noći u Nikšiću, osigurale plasman na Svjetsko prvenstvo. U dalekom Japanu, ostvarile su najbolji rezultat na prvenstvima svijeta i petim mjestom, potvrdile da je Crnoj Gori mjesto u samom vrhu evropskog i svjetskog rukometa", kazao je Kapisoda na svečanosti proglašenja najboljih.

On je istakao da će se dugo pamtiti i aprilska noć u Podgorici, kada su „lavovi“ opravdali taj nadimak protiv aktuelnog svjetskog i olimpijskog šampiona.

"Pobjeda protiv Danske dala je krila našim momcima da u junu završe posao i izbore učešće na prvenstvu Evrope. Ne nedavno završenom prvenstvu u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, napravili smo iskorak, upisali prvu pobjedu na prvenstvima Evrope i ostavili pozitivan utisak u veoma jakoj grupi u Gracu. Zahvaljujući trećem mjestu u grupi, izborili smo direktno učešće u baražu za Svjetsko prvenstvo", rekao je Kapisoda.

On je naglasio da ga posebno raduju dvije medalje mlađih reprezentativnih selekcija.

"Kadeti su osvojili srebrnu medalju na Mediteranskom prvenstvu u Egiptu, a istim odličjem okitile su se i kadetkinje na prvenstvu Mediterana u Budvi. U oba finala Francuska je bila bolja od naših selekcija, ali su obje generacije pokazale da imaju izuzetan potencijal", kazao je Kapisoda.

Prvi čovjek crnogorskog rukometa osvrnuo se i na druga ostvarenja novog rukovodstva Saveza u prvoj godini mandata.

"Uz podršku Ministarstva sporta i mladih i Crnogorskog školskog sportskog saveza, organizovali smo promociju Mini rukometa, širom Crne Gore. Osnovnim školama u većini crnogorskih opština, a koje su uzele učešće u projektu podijeljeno je oko 80 kompleta golova i 700 lopti za mini rukomet. Na taj način želimo da popularizujemo naš sport i doprinesemo većoj masovnosti u svim gradovima. Takođe, i kroz podršku kampovima koji se organizuju, kao što je slučaj sa onim na Ivanovim Koritima, pokazujemo brigu o razvoju rukometa. Kada govorimo o najtalentovanijima, moramo istaći da smo prošle godine, po prvi put imali stipendiste zahvaljujući sredstvima koje smo dobili u tu svrhu od Ministarstva sporta i mladih. U 2019. imali smo osam, a ove godine taj broj je povećan na 10 stipendista, kojima na taj način, dajemo im dodatni motiv da nastave da se razvijaju u pravom smjeru. Značajno smo smanjili naslijeđene finansijske obaveze Saveza, dobili veću podršku od države na konkursu Ministarstva sporta i mladih, te obezbijedili dodatne prihode kroz privlačenje novih sponzora, kojih će vjerujem, biti i više u narednom periodu. Potpisali smo i ugovor sa renomiranim proizvođačem sportske opreme – danskom kompanijom Hummel, a čiju opremu će naše selekcije nositi u naredne četiri godine. Napravili smo i značajne iskorake u pogledu komunikacije sa medijima, povećali vidljivost Saveza na duštvenim", kazao je Kapisoda.

On je naglasio da će 2020. godina biti izazovna i rezultatski jednako uspješna kao i prethodna godina.

"Dobili smo organizaciju kvalifikacionog turnira za plasman na Olimpijske igre, a vjerujem da će lavice, uz podršku navijača, krajem marta, izboriti vizu za Tokio. Takođe, vjerujem da će nakon toga u duelima protiv Mađarske, ostvariti pozitivne rezultate kojima će zauzeti bolju poziciju na žrijebu za Evropsko prvenstvo, koje se održava u decembru u Danskoj i Norveškoj. U junu, naše rukometaše očekuju baraž mečevi za plasman na Svjetsko prvenstvo, a nadam se da uz pozitivan žrijeb, možemo do planetarne smotre", kazao je Kapisoda.

© Rukometni savez Crne Gore 2018