''Lavovi'' vjeruju u pobjedu protiv Bjelorusije i žele kartu za Beč
12.01.2020

Crna Gora u ponedjeljak protiv Bjelorusije igra meč odluke za plasman u glavnu rundu Evropskog prvenstva koje se održava u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Nakon velike pobjede protiv Srbije, prve na prvenstvima Evrope, ''lavovi'' u sjajnom raspoloženju očekuju novi veliki okršaj u Gracu, protiv selekcije koja takođe, ima polovičan učinak – pobjedu protiv Srbije i poraz od Hrvatske.

Dan odmora na šampionatu, izabranici selektora Zorana Roganovića iskoristili su za mali predah u prijepodnevnim satima, nakon čega su krenuli sa analizom protivnika i pripremama za veliki meč koji ih očekuje.

Nakon što su probili barijeri i upisali istorijski trijumf nakon remija i 15 poraza u dosadašnjim mečevima na prvenstvima Evrope, Vasko Ševaljević i saigrači vjeruju da mogu i do ostvarenja sna, odnosno glavne runde u kojoj je Crna Gora igrala samo jednom i to 2008. u Norveškoj, na debitantskom nastupu na smotri najboljih.

"Nakon problema sa ramenom, krenula je situacija na bolje. Medicinski tim, na čelu sa Andrijom Damjanovićem, je uradio vrhunski posao. Osjećao sam se bolje i odlučili smo da nastupim", kazao je bek Miloš Božović, jedan od junaka pobjeda protiv Srbije.

"Nije bilo bolova, i pomogao sam ekipi da dođe do pobjede."

Prve na kontinentalnim šampionatima!

"Priželjkivao sam da u sva tri meča u posljednjih 10 minuta uđemo u egalu, a poslije, šta bude, da bude. Tako je bilo u susretu sa Srbijom. Onda smo se smijenjivali kao na traci, svako je davao nešto od sebe, Simić na golu, poneko u napadu..."

I izborena je istorijska pobjeda.

"Normalno mi je da dođemo do ovoga. Bio sam srećan, ali ne kao, recimo, protiv Danske".

Slijedi meč odluke protiv Bjelorusije.

"Očekujem tešku utakmicu. Jak su protivnik, sa ozbiljnim igračima. Snimićemo ih, vidjeti gdje su griješili, gdje smo mi griješili... Idemo na pobjedu, na prolaz".

Jedan cilj je ostvaren. Drugi je nadohvat ruke.

"Ova pobjeda nas je psihički rasteretila. Pritiskali smo sami sebe. Sinoć se desilo, glava je hladna, idemo dalje. Jako smo srećni, jako nam znači, opustilo nas je. Nadam se da će se to pokazati u našoj igri, da će napad biti tečniji, da ćemo razmišljati rasterećenije", zaključio je Božović.

Vuk Lazović je izrastao u jednog od heroja prve pobjede na kontinentalnim šampionatima.

Kakvi su mu utisci nakon (ne)prespavane noći?

"Neprespavane", kaže kroz osmijeh 31-godišnji pivot, dan nakon trijumfa nad Srbijom 22:21, u kome je postigao jedan gol. "Nije se moglo doći do sna. Velika borba, teška utakmica, kako emotivno, tako i fizički. Velika pobjeda za nas i za građane Crne Gore."

Odbrana je bila ključ velike pobjede.

"Protiv Hrvatske smo odigrali prvih 30 minuta savršeno, a u nastavku se uvukao nemir u napadu. U meču sa Srbijom smo zahvaljujući čudesnim odbranama Simića zadržali Srbiju ispod nas i zasluženo pobijedili."

Sve sada djeluje lakše...

"Gdje je prva, tu je i druga pobjeda. Imamo veliko samopouzdanje. Moramo da budemo čvrsto na zemlji, da se dobro pripremimo za Bjelorusiju i analiziramo njenu igru. Da izađemo kao u prva dva mča, da damo svoj maksimum, izginemo za grb, pobijedimo i prođemo."

Bjelorusija je u prvom meču savladala Srbiju 35:30, a u drugom izgubila od Hrvatske 31:23.

"Jaka, korpulentna ekipa. Imaju odličnog lijevog beka i pivotmena koji igraju u istom klubu, uigrani su. Moramo da odigramo fajterski... Ponovo će odbrana da bude ključ. Uživam sa ovim momcima u svakom trenutku na terenu. Ginemo jedan za drugog kao braća... Ne kao, već mi stvarno jesmo braća. Neće izostati borba ni u meču odluke", zaključio je Lazović.

Duel Crne Gore i Bjelorusije počeće u 18 sati i 15 minuta.

U drugom meču te grupe, u 20 sati i 30 minuta, sastaće se Hrvatska i Srbija.

© Rukometni savez Crne Gore 2018