Na Svjetskom prvenstvu cilj je biti među sedam najboljih
19.11.2019

Konferencija za novinare ženske seniorske reprezentacije uoči odlaska za Njemačku, gdje će imati jedinu provjeru pred Svjetsko prvenstvo u Japanu, održana je u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru u Podgorici.

Nakon što je predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore Petar Kapisoda poželio mnogo uspjeha ''lavicama'' u Japanu, o očekivanjima od petog učešća na smotrama najboljih selekcija planete govorili su selektor Per Johanson, kapitenka Jovanka Radičević i bek Milena Raičević.

Primarni cilj je osvajanje jednog od prvih sedam mjesta koja donose plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Tokiju naredne godine, ali ne treba da postoji pritisak, već da se ide korak po korak, poručili su iz našeg tima.

Crna Gora u četvrtak će igrati protiv Njemačke u Štutgartu, a nastup na prvenstvu u Japanu počinje duelom protiv Senegala, 30. novembra.

Rivali u grupi biće još Kazahstan, Mađarska, Rumunija i Španija.

Johanson je kazao da se Crna Gora nalazi u jakoj grupi i da ne smije potcijeniti nijednog protivnika.

"Imamo samo na papiru dva lakša rivala u prva dva klola, protiv Senegala i Kazahstana. Ostala četiri tima su ujednačena. Mađarska, Rumunija i Šanija su veliki izazov za nas, uz napomenu da moramo da razmišljamo koliko ćemo bodova prenijeti u Glavnu rundu. Ukoliko prođemo dalje čekaju nas Švedska, Japan i Rusija, vjerujem da i sanjima možemo da igramo", kazao je Johanson na konferenciji za novinare.

Johanson je istakao da se ne može reći da je crnogorska reprezentacija u lakšem dijelu kostura, navodeći da ima lijepe šanse i izazovnu grupu.

"Srećan sam što sam selektor Crne Gore, čast je predvoditi tako sjajne djevojke. Tih 17 rukometašica je najbolje što Crna Gora ima i za njih sam siguran da će predstavljati svoju državu na najbolji način", rekao je Johanson.

On je istakao da je dobro da država, mala kao Crna Gora, može razmišljati o medalji.

"Prvi cilj je plasman na kvalifikacijioni turnir, a do tog cilja može se na dva načina – osvajanjem ztlatne medalje, koja bi bila ostvarenje sna i koja bi zadovoljila sve u Crnoj Gori ili osvajanje jednog od prvih sedam mjesta. Drugi cilj bila bi medalja", rekao je Johanson.

Kapiten Jovanka Radičević kazala je da su svjesne gdje idu i znaju šta im je cilj.

"Cilj nam je da izborimo plasman na kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre. Ne bježimo od pritiska i ne tražimo alibi, ali moramo da budemo realni – ne idemo kao favoriti. Sigurno da ćemo se na svakoj utakmici bvoriti i dati maksimum, vidjećemo na kraju za šta će to biti dovoljno", kazala je Radičević.

Ona je naglasila da je sigurno da će Crnu Goru predstavljati na najbolji mogući način.

"Nesporan je kvalitet koji imamo, ali moramo biti realni da kada su osvajane medalje imali smo po dva vrhunska igra na svakoj poziciji. Sada je situacija drugačija, ima dosta mladih koji tek treba da sazrijevaju i budu budućnost crnogorskog rukometa", rekla je Radičević.

Za srednjeg beka Milenu Raičević, kao i za reprezentaciju, ovo će biti 12. veliko takmičenje nakon obnove nezavisnosti, a peto učešće na prvenstvu svijeta.

"Daćemo sve od sebe, kao i mnogo puta do sada. Vjerujem da će to dati rezultat koji priželjkujemo – da budemo među sedam najboljih i izborimo plasman na kvalifikacioni olimpijski turnir. Za to smo i trenirali četiri godine. Idemo korak po korak, ima dosta utakmica", kazala je Raičević.

Predsjednik Rukometnog saveza Petar Kapisoda naglasio je da su ''lavice'' donijele mnogo uspjeha u Crnoj Gori, te da je uvjeren da će i ovog puta dostojno predstavljati državu.

"Naše djevojke su pokorile Evropu i donijele nam do sada jedinu olimpijsku medalju. Siguran sam da će i sada ispuniti naša očekiuvanja, da u svakom meču poruže maksimum i da pokažu veliko srce i karakter kao i hiljadu puta do sada. Potrudili smo se da djevojkama i stručnom mštabu obezbijedimo adektvantne uslove za pripremu, blagovremeni odlazak u Japan kako bi se adaptirale na uslove", rekao je Kapisoda.

Uspješan nastup crnogorskim rukmetašicama na Svjetskom prvenstvu poželio je i ministar sporta i mladih Nikola Janović.

„Drage naše lavice, vi ste simbol velikih crnogorskih sportskih uspjeha i zato sam uvjeren da ćete nas dostojno predstavljati na najprestižnijem rukometnom takmičenju. Tim povodom, želim Vam puno uspjeha na predstojećem Svjetskom prvenstvu uz želju da nas obradujete novim medaljama kojima ćete dopuniti već bogate stranice crnogorske rukometne istorije koje su ponos naše države'', navodi se u čestitki Janovića.

© Rukometni savez Crne Gore 2018