Čudo u ''Morači'' - ''lavovi'' srušili svjetskog i olimpijskog šampiona
11.04.2019

Podgorica i Crna Gora dočekali su novo čudo naših rukometaša – ''lavovi'' su srušili Dansku, olimpijskog i svjetskog šampiona, dominatnu silu, predvođenu najboljim igračem svijeta Mikelom Hansenom.

Danci su u Podgoricu došli nakon serije od 15 uzastopnih pobjeda u zvaničnim mečevima, 10 vezanih na Svjetskom prvenstvu i poklekli u duelu sa Crnom Gorom. San o plasmanu na Evropsko prvenstvo naredne godine ponovo živi i to nakon lošeg starta kvalifikacija i samo jednog osvojenog boda u duelima protiv Farskih Ostrva i Ukrajine u oktobru prošle godine. Crna Gora – Danska 32:31 za jednu od najvećih pobjeda crnogorskog sporta nakon obnove nezavisnosti 2006. godine.

Crnogorski rukometaši vodili su u većem dijelu meča, a više puta prednost je iznosila tri gola, posljednji put u 56. minutu (30:27).

Junak trijumfa bio je golman Nebojša Simić sa 16 odbrana.

Istakli su se i Miloš Božović sa sedam, po pet golova postigli Stevan Vujović i Vladan Lipovina, a jedan manje MIloš Vujović.

U danskoj selekciji, koja je doživjela prvi poraz, najefikasniji je bio Mikel Hansen sa osam, Lase Svan je dodao sedam, a gol manje Andreas Andreas Zakarisen.

Novi duel Crne Gore i Danske na programu je u subotu u Kopenhagenu.

U drugom meču osme kvalifikacione grupe, Ukrajina je savladala Farska Ostrva 30:19.

Sa ova dva boda, „lavovi” su se vratili u igru za Evropsko prvenstvo. Ako u junu pobijede Ukrajinu biće na Evropskom prvenstvu, a i tamo će, ako budu ovako igrali, imati šta da pokažu.

CRNA GORA - DANSKA 32:31 (16:17)

PODGORICA - Dvorana „Morača”. Gledalaca: 3.300. Sudije: Pišon i Revere (Francuska). Sedmerci: Crna Gora 1 (1), Danska 6 (5). Isključenja: Crna Gora 10, Danska 4 minuta.

CRNA GORA: Mijušković, SIMIĆ 1 (15 odbrana i sedmerac), Bakić 1, ČAVOR 2, RADOVIĆ 1, M. VUJOVIĆ 4 (1), Radojević, Simović 1, KANKARAŠ 3, S. VUJOVIĆ 5, Ševaljević, Petričević, BOŽOVIĆ 7, Lasica 2, Anđelić, Lipovina 5.

DANSKA: N. LANDIN (pet odbrana), Gren, M. LANDIN 2, Jakobsen, ZAKARIJASEN 6, SVAN 7, Melgord 1, Mensa-Larsen 2, Toft 2, M. HANSEN 8 (5), OLSEN 1, J. Hansen, DAMGORD 2, Nilsen, Holm, Hald.

© Rukometni savez Crne Gore 2018