Evropsko prvenstvo za rukometašice 2022. centralna tema razgovora
02.03.2019

Organizacija Evropskog prvenstva za rukometašice koje će 2022. godine biti organizovano od strane Crne GoreSlovenije i Makedonije, bila je centralna tema razgovora predsjednika Evropske rukometne federacije Mihaela Viderera i predsjednika Rukometnog saveza Crne Gore Petra Kapisode

Viderer koji u protekla dva dana boravi u našoj državi, posjetio je Rukometni savez Crne Gore i tom prilikom istakao da Crna Gora zauzima značajno mjesto u EHF-u, te da ostvareni rezultati nacionalnih selekcija i klubova, a naročito rukometašica Budućnosti, potvđuju predan rad svih stuktura i dokazuju da se i iz male baze mogu ostvarivati veliki rezultati.

Bilo je riječi i o potrebi da u Glavnom gradu bude izgrađena multifunkcionalna dvorana, čime bi se doprinijelo razvoju rukometa, kako reprezentativnih selekcija, tako i rukometašica Budućnosti koje su najbolji reprezent države na međunarodnoj sceni.

''Za EHF je od izuzetnog značaja da ima ovakav vid saradnje sa nacionalnim federacijama. Ovakvi sastanci su prilika da se razmjene mišljenja i nađu rješenja koja će biti u obostranom interesu, za razliku od kongresa ili konferencija gdje i nema previše prostora za razgovor imajući u vidu veliki broj prisutnih. Crna Gora je veoma aktivna od sticanja članstva u EHF-u, uzima učešće u svim takmičenjima i za nas je veoma značajno da imamo otvoreni dijalog sa tom nacionalnom federacijom. Velika je stvar i sve nas čini zadovoljnim činjenica da je Crna Gora uspješna u rezultatskom smislu i što njeni klubovi i reprezentacija na najbolji način predstavljaju državu na evropskoj sceni. Potvrda da se cijeni sve što radi Crna Gora radi je i to što je Predrag Bošković potpredsjednik EHF-a, dok je Zoran Radojičić predsjednik Disciplinske komisije Svjetske rukometne federacije'', rekao je Viderer.

Crna Gora je prošle godine bila domaćin Evropskog prvenstva u rukometu na pijesku za igrače do 18 godina u Ulcinju i Evropskog prvenstva B divizije za juniore koje je održano u Podgorici.

Rukometni savez Crne Gore podnio je kandidaturu za organizaciju Evropskog prvenstva B divizije za juniore narednog ljeta, ali je najvažniji događaj koji će biti organizovan u našoj državi bez sumnje, Evropsko prvenstvo za rukometašice 2022. godine.

''To je prvi put da su tri zemlje domaćini šampionata i sada smo u fazi definisanja detalja organizacije tog događaja. Od velikog značaja su dvorane u kojima će se igrati utakmice svih faza takmičenja i to je jedan od razloga zbog kojeg ćemo sa najvišim zvaničnicima u Crnoj Gori razgovarati o mogućnosti izgradnje nove dvorane većeg kapaciteta. To bi bio projekat koji je u interesu crnogorskog rukometa, ne samo za nacionalne timove, nego i za Budućnost i njene šampionske ambicije'',zaključio je Viderer.

Uz podršku Vlade Crne Gore i resornog ministarstva, kao i Glavnog gradaRukometni savez Crne Gore će pokušati da obezbijedi sredstva za izgradnju kapitalnog projekta kao što je nova dvorana, čime bi se ispunili potrebni standardi za organizaciju utakmica glavne runde Evropskog prvenstva.

 ''Posjeta predsjednika EHF-a je prilika da zajednički nastupimo u razgovorima sa predsjednikom Vlade, g-dinom Duškom Markovićem, kako bi razmotrili mogućnost izgradnje nove dvorane koja bi značila veću mogućnost dobijanja i organizacije glavne runde, jer trenutno imamo kapacitet samo za domaćinstvo jedne grupe preliminarne faze. Organizacija Evropskog prvenstva 2022. je svakako centralna tema razgovora, ali je ovo prilika i da razmijenimo mišljenja i o drugim pitanjima koja su značajna za našu federaciju'', kazao je Kapisoda.

© Rukometni savez Crne Gore 2018